Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χειροτερεύει ο καιρός

Η ΕΜΥ προβλέπει καταιγίδες και  ισχυρούς ανέμους

Επιδείνωση του καιρού από σήμερα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Χτες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στα πελάγη, δεν απέπλευσαν τα πλοία από όλα τα λιμάνια της χώρας. Ανοιχτά ήταν μόνο τα πορθμεία Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας και Καβάλας - Θάσου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα προβλέπει θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους, που από το βράδυ θα εξασθενήσουν σταδιακά. Συγκεκριμένα στη δυτική και τη βόρεια χώρα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν στα βόρεια καταιγίδες, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα πελάγη θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις, αλλά βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 έως 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οσον αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη για σήμερα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες της Νομαρχίας Αθηνών

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το τελευταίο διάστημα πολλές περιοχές της Ευρώπης, με σοβαρές επιπτώσεις όσο σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες όσο και στο περιβάλλον, ενεργοποίησαν τη Νομαρχία Αθηνών, που με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως ήδη έχει λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης ή ελαχιστοποίησης των συνεπειών από πιθανά φυσικά καταστροφικά φαινόμενα».

Στην ανακοίνωσή της η Νομαρχία επισημαίνει ακόμα πως επειδή οι θυελλώδεις άνεμοι, που έπληξαν πρόσφατα την Κεντρική Ευρώπη, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν και στις δικές μας περιοχές, οι πολίτες οφείλουν να προσέξουν τα εξής:

  • Να ελέγξουν την καλή στήριξη των εκτεθειμένων στον άνεμο αντικειμένων, όπως κεραίες τηλεοράσεων, διαφημιστικές επιγραφές, πρόχειρα στέγαστρα κλπ.
  • Να μεριμνήσουν για το κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους ή να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων για όσα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους και κατά την κρίση τους εγκυμονούν κινδύνους για ανθρώπους και περιουσίες, και
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις πεζοί ή εποχούμενοι στις περιπτώσεις εκδήλωσης τέτοιου φαινομένου στην περιοχή μας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ