Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διάλογος στους δρόμους του αγώνα

«Κουρέλιασαν» κυβερνητικές φιέστες και συκοφαντίες οι αγρότες που διαδήλωσαν έξω από το Ζάππειο, στη Βουλή αλλά και στην πλατεία Κολωνακίου. Μαζί τους εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων και σπουδάζουσας νεολαίας

...και στην πλατεία Κολωνακίου
...και στην πλατεία Κολωνακίου
«Γύρισαν την πλάτη» στο στημένο διάλογο κυβέρνησης, βιομηχάνων, τραπεζιτών και όλων των άλλων που κλέβουν το βιος τους, οι αγωνιζόμενοι φτωχομεσαίοι αγρότες, αντιπροσωπεία των οποίων βρέθηκε χτες το πρωί, έξω από το Ζάππειο Μέγαρο. Μαζί τους αντιπροσωπείες ταξικών σωματείων και της σπουδάζουσας νεολαίας που συσπειρώνεται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα της μικρής αγροτιάς, εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη κοινού αγώνα όλων των εκμεταλλευόμενων στρωμάτων πόλης και υπαίθρου, μαζί με τη νεολαία, απέναντι στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων. Το σύνθημα στο πανό της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ήταν σαφές: «Εργάτες - Αγρότες, ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια».

«Καταγγέλλουμε τον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης. Σκοπός της είναι να μας καταστήσουν συνένοχους στην πολιτική ξεκληρίσματος που ακολουθούν, για χάρη των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων, αυτών που παίρνουν "τσάμπα" τα προϊόντα μας και τα πουλάνε πανάκριβα στους εργαζόμενους», είπε ο Β. Μπούτας.

Είναι στρατηγική τους επιδίωξη, συνέχισε, να πετάξουν έξω από τη γη τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, με το διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη. Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες όλων των αγωνιζόμενων αγροτών για τη συμπαράσταση που εκδηλώνουν αυτές τις μέρες σωματεία εργαζομένων και άλλοι λαϊκοί μαζικοί φορείς. Ολους αυτούς που ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός αποκλείει απ' τα τηλεοπτικά «παράθυρα», παίζοντας το βρώμικο και αντιδραστικό παιχνίδι του «κοινωνικού αυτοματισμού».

Από τη διαδήλωση των αγωνιζόμενων αγροτών έξω από το Ζάππειο...
Από τη διαδήλωση των αγωνιζόμενων αγροτών έξω από το Ζάππειο...
Ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, σημείωσε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις που ξετυλίγονται τις τελευταίες μέρες, αφορούν όλον τον ελληνικό λαό.

«Απαντάμε θετικά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσε η ΠΑΣΥ και ενισχύουμε τα μπλόκα μας», είπε ο Σπ. Κλινάκης, από το μπλόκο του Λούρου Πρέβεζας.

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΜΑΣ, εξέφρασε ο Κ. Δράκος, σημειώνοντας ότι οι φοιτητές είναι παιδιά αγροτών και εργατών στη συντριπτική τους πλειοψηφία, γι' αυτό και νιώθουν αυτόν τον αγώνα ως δικό τους. «Ιδια είναι η πολιτική που ξεκληρίζει το φτωχό αγρότη και υποβαθμίζει τις δικές μας σπουδές», τόνισε.

«Είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα σας», είπε ο Χρ. Τσιντζιλώνης, που παραβρέθηκε στη χτεσινή κινητοποίηση εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, δεχόμενος την παρακάτω ερώτηση από τον Β. Μπούτα: «Επειδή ορισμένοι εγείρουν ζήτημα πατριωτισμού, για όσους αγρότες συμμετέχουν στα μπλόκα, υπήρχαν αγρότες στην Εθνική Αντίσταση, Χρήστο;»

-- «Απ' τους πρώτους που μπήκαν στον αγώνα για τη λευτεριά, ήταν οι φτωχοί αγρότες», απάντησε ο Χρ. Τσιντζιλώνης...

«Παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση δήλωσε και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος. Επίσης, παρευρέθηκε μεγάλη αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά, ότι είναι το κόμμα εκείνο που αταλάντευτα και με συνέπεια, στηρίζει διαχρονικά τα δίκαια αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, αλλά και τις μορφές αγώνα που η ίδια επιλέγει.

Πορεία στο Κολωνάκι

Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή, αλλά δε στάθηκαν εκεί όπως ανέμεναν και οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Συνέχισαν μέχρι το ύψος του Μαξίμου και στρίβοντας αριστερά, στην οδό Κουμπάρη, κατέληξαν στην πλατεία Κολωνακίου, σε μια συμβολική κίνηση απάντησης και γελοιοποίησης της επιχειρηματολογίας των κυβερνώντων, για αγρότες του Κολωνακίου. Γιατί άπαντες γνωρίζουν ότι στο Κολωνάκι μπορεί κάποιοι να κυκλοφορούν με πολυτελή τζιπ, τύπου αγροτικών, μόνο που αυτά δεν ανήκουν στην αγροτιά που αυτές τις μέρες βρίσκεται στα μπλόκα του αγώνα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο.

Στις πρωθυπουργικές συκοφαντίες απάντησε ο Β. Μπούτας: «Χρησιμοποιούν τα ψεύδη περί αγροτών του Κολωνακίου, για να πετάξουν έξω από τη γη τους εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς αγρότες. Μέσα στην αγροτιά, υπάρχουν οι μεγαλοαγρότες και οι σύγχρονοι τσιφλικάδες. Ομως η κυβερνητική πολιτική δε χτυπά αυτούς. Εμάς, τους μικρομεσαίους αγρότες θέλουν να διώξουν, σύμφωνα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, για να αφήσουν τους λίγους να λυμαίνονται την παραγωγή και τη μικρομεσαία αγροτιά να την μετατρέψουν σε κολίγους. Δεν ανεχόμαστε το διασυρμό, τη διαστρέβλωση και το ψέμα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα δυναμικά, αποφασιστικά, ενωτικά μέχρι να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική», κατέληξε.

Λίγο αργότερα, η διαδήλωση βγήκε και πάλι στο δρόμο με το σύνθημα «στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», να δονεί την οδό Κανάρη, και τις γύρω καφετέριες με τους θαμώνες τους να βγαίνουν στα πεζοδρόμια αλλά και τους κατοίκους των γύρω πολυκατοικιών στα μπαλκόνια τους με την απορία έκδηλη στα μάτια τους. Γιατί, είπαμε, μπορεί ο πρωθυπουργός να συκοφαντεί μιλώντας περί «αγροτών του Κολωνακίου», αλλά ούτε ο ίδιος το πιστεύει...

Οι διαδηλωτές μέσω της οδού Ακαδημίας κατέληξαν στην πλατεία Συντάγματος όπου και διαλύθηκαν, με τους αγρότες να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για τα μπλόκα και τους φοιτητές και εργαζόμενους να επιστρέφουν στα δικά τους αγωνιστικά μετερίζια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ