Σάββατο 24 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Ενισχύουμε τον αγώνα μας

Απέρριψε τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας ο Σ. Χατζηγάκης στη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της

Μέλη της ΣΕΑ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Eurokinissi

Μέλη της ΣΕΑ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις της δεν πρέπει να κάνει η μικρομεσαία αγροτιά, αντίθετα οφείλει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ενισχύσει τα αγωνιστικά μπλόκα, διότι μόνο έτσι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά της. Την παραπάνω δήλωση - αγωνιστικό προσκλητήριο προς τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας, απηύθυνε ο Β. Μπούτας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, του μπλόκου της Νίκαιας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη, στην έδρα του υπουργείου, στην Αθήνα.

Ο υπουργός, ορθά - κοφτά απέρριψε όλα τα αιτήματα της αντιπροσωπείας και παρέπεμψε την επίλυση των προβλημάτων τους, στις θολές ...«παροχές» της κυβέρνησης. Ωστόσο, για μια ακόμη μέρα δεν ήταν σε θέση να δώσει την παραμικρή διευκρίνιση σχετικά με τα κονδύλια που μοιράζει στα λόγια, επιμένοντας μονότονα να παραπέμπει στο ...μέλλον για την όποια σχετική απάντηση. Η ΣΕΑ του μπλόκου της Νίκαιας γνωρίζει ότι η κυβέρνηση με λογιστικές αλχημείες θα προσπαθήσει να δείξει, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού της «παιχνιδιού», ότι προχωρά στην επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, με προφανή σκοπό να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς.

«Να δυναμώσουν τα αγωνιστικά μπλόκα»

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Β. Μπούτας τόνισε ότι η αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας «επέστρεψε» πίσω στον υπουργό τις δήθεν παροχές και απαίτησε «να εξαγγείλει ουσιαστικά μέτρα που να αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα των αγροτών, να καθιερωθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές, να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής, να υπάρξει τιμαριθμική προσαρμογή στις επιδοτήσεις, γιατί ο πληθωρισμός τις εξανεμίζει κάθε χρόνο, όπως επίσης και να μην εφαρμοστούν οι τελευταίες αποφάσεις των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες αυξάνουν τις παρακρατήσεις, μειώνουν την καλλιέργεια του βαμβακιού, μειώνουν την επιδότηση του καπνού κατά 50% και καταργούν τη συγκέντρωση των σιτηρών».

«Δε δέχτηκε ο υπουργός να ικανοποιήσει κανένα αίτημα, επιμένοντας σε ό,τι εξήγγειλε. Εμείς, καλούμε όλους τους αγρότες να δυναμώσουν τα μπλόκα, να ενισχύσουμε τους αγώνες μας και μόνο έτσι θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να σκύψει, να δώσει λύση στα αιτήματά μας. Καλώ πάλι τους αγρότες να δυναμώσουν τα αγωνιστικά μπλόκα και να μην κάνουν πίσω», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο Β. Μπούτας είπε: «Η κυβέρνηση έχει για τις τράπεζες αλλά για τους αγρότες δεν έχει. Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση, πληρώσαμε τα κέρδη των μονοπωλίων, δε θα πληρώσουμε πάλι τα μονοπώλια του βαμβακιού, του καπνού, των σιτηρών κλπ. ή τα μονοπώλια που μας πουλάν τα λιπάσματα και τα αγροτικά φάρμακα, για να βγουν από την κρίση τους. Εμείς διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε να πάρουμε αυτό που είναι δίκαιο και μας ανήκει».

Ακόμη, ο Β. Μπούτας κατήγγειλε το διαχωρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, σημειώνοντας: «Στο μπλόκο της Νίκαιας κάθε μέρα από τη στιγμή που βγήκαμε, συσσωρεύονται 150 - 200 τρακτέρ. Εμείς είμαστε εκεί και γι' αυτό μπορούμε να μιλήσουμε. Τα αγωνιστικά μπλόκα, όπως είναι αυτό της Νίκαιας, θα συνεχίσουν τον αγώνα πάνω στο ψήφισμα των αιτημάτων τους, που είναι λαϊκή απαίτηση, των αγροτών που συμμετείχαν στις μαζικές διαδικασίες, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στα χωριά. Υπάρχουν αγρότες που ψηφίζουν όλα τα κόμματα, μεγάλη πλειοψηφία ψηφίζει το κυβερνών κόμμα, ή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνο που μας ενώνει είναι τα κοινά προβλήματα και τα αιτήματα για την επίλυσή τους έτσι όπως εκφράζονται στο ψήφισμά μας. Να σταματήσει ο προβοκατόρικος διαχωρισμός των αγροτών σε "κόκκινα", "μπλε" και "πράσινα" τρακτέρ. Είμαστε αγρότες, έχουμε ένα ψήφισμα και διεκδικούμε συγκεκριμένα αιτήματα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση γιατί τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα είναι πανάκριβα για τους καταναλωτές των αστικών κέντρων, τόνισε:

«Γιατί τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές, οι μεσάζοντες, οι εμποροβιομήχανοι παίρνουν φτηνά τη σοδειά από τον παραγωγό και την πουλάν ακριβά στον καταναλωτή και γι' αυτό οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και πρέπει να διεκδικήσουμε από κοινού να αλλάξει αυτή η κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ