Σάββατο 24 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
«Παίζουν» με το μεροκάματο

Το μεροκάματο των εργαζομένων στην «Αλουμίνιον της Ελλάδας» χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά ως διαπραγματευτικό όπλο στις «κόντρες» ΔΕΗ ΑΕ και ομίλου «Μυτιληναίος». Η «Αλουμίνιον της Ελλάδας», θυγατρική της «Μυτιληναίος», απέσυρε χτες την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην απόφαση της ΔΕΗ να αυξήσει το βιομηχανικό τιμολόγιο κατά 10%, τον περασμένο Ιούλη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η «Αλουμίνιον» υποστήριξε στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο ότι αποσύρεται επειδή ακόμη κι αν γίνει δεκτή η αίτησή της, δε γλιτώνει το «κλείσιμο», αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στην τιμή που ορίζεται από το βιομηχανικό τιμολόγιο χωρίς την αύξησή του.

«Κύκλοι» της «Αλουμίνιον» υποστήριξαν στη συνέχεια ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος της εταιρείας, η οποία ωστόσο επιθυμεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος της μέσα στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και να βρει μια μόνιμη λύση στο θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Εθεσαν επίσης ζήτημα διαφορετικής μεταχείρισης από τη ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ, η οποία καθυστερεί την εξόφληση των χρεών της.

Η ΔΕΗ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «θα προβεί με κάθε νόμιμο μέσο στη διασφάλιση των απαιτήσεών της» και αναφέρει ότι η αιτιολογία της «Αλουμίνιον» στο δικαστήριο επιβεβαιώνει τη θέση της ότι «οι ισχυρισμοί της "Αλουμίνιον" περί δήθεν παράνομης επιβολής σε αυτήν της αύξησης του 10% εκ μέρους της ΔΕΗ, ήταν εξαρχής προσχηματικοί και στόχευαν στην απόκρυψη της πραγματικής ουσίας της υπόθεσης». Προσθέτει ότι δε θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η αντιπαράθεση ως άλλοθι για επιχειρηματικές αποφάσεις που μπορεί να έχουν ήδη ληφθεί για άλλους λόγους, υπονοώντας ότι ο όμιλος «Μυτιληναίος» μπορεί να θέλει να κλείσει την «Αλουμίνιον» και να ρίξει την ευθύνη στη ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι στις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον» λειτουργεί ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της κοινής εταιρείας ENDESA - «Μυτιληναίος», η οποία προοριζόταν να καλύψει τις ανάγκες της, αλλά κρίθηκε ότι αποδίδει περισσότερα εάν πουλά στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ακριβότερα απ' ό,τι αγοράζει η «Αλουμίνιον» από τη ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ