Σάββατο 24 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο κύμα επιχορηγήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο

Διευρύνεται ο κατάλογος των επιχειρήσεων που θα παίρνουν τζάμπα χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυξάνονται τα κονδύλια, αυξάνονται και οι φοροαπαλλαγές

Χαρακτήρα πρόκλησης προς τα λαϊκά στρώματα, προσλαμβάνει μια ακόμα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, να παραχωρήσει νέα κίνητρα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στις μεγάλες κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις, μέσω τροποποιήσεων του επενδυτικού νόμου, που διαστέλλουν το εύρος εφαρμογής του, καθώς εντάσσουν στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων και νέες επιχειρηματικές επενδυτικές δραστηριότητες, μη εξαιρουμένων και αυτών της Εκκλησίας της Ελλάδας και των Μητροπόλεων. Νέες τροποποιήσεις επίσης, ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις, επέρχονται και στο καθεστώς των αφορολόγητων αποθεματικών. Στα αξιοσημείωτα επίσης είναι η ένταξη του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης» στα δικαιούμενα κρατικής επιχορήγησης ιδρύματα...

Επί της ουσίας, με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, έχουμε ένα ακόμα κύμα στήριξης του κεφαλαίου, μετά την προκλητικότατη κυβερνητική απόφαση να στηρίξει το τραπεζικό κεφάλαιο με 28 δισ. ευρώ. Και σε μια εποχή, μάλιστα, που οι κυβερνώντες αξιώνουν από το λαό θυσίες στο όνομα των ελλειμμάτων του δημοσίου. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι επιχειρείται η μεταφορά των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, και μια από τις διόδους αυτές, είναι ασφαλώς και η παροχή νέων κινήτρων στη «δοκιμαζόμενη» τάξη των κεφαλαιοκρατών.

Με το Σχέδιο Νόμου «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις» που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές στον επενδυτικό νόμο 3299/2004:

Εντάσσονται σε αυτόν - θα μπορούν δηλαδή να λαμβάνουν επιχορηγήσεις στις επενδύσεις που πραγματοποιούν - και οι ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκρισμού με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων, με την προϋπόθεση, ότι η αποκτώμενη από την επένδυση ισχύς θα είναι έως 2ΜW.
  • Οι επιχειρήσεις αφαλάτωσης νερού, ακόμα και στην περίπτωση που δεν επιδιώκεται η παραγωγή πόσιμου ύδατος. Μέχρι σήμερα στον επενδυτικό νόμο υπάγονταν οι επιχειρήσεις αφαλάτωσης της πρώτης περίπτωσης.
  • Οι επιχειρήσεις τυποποίησης, συσκευασίας ή συντήρησης προϊόντων του πρωτογενή τομέα, τα οποία έχουν υποστεί προηγούμενη μεταποιητική δραστηριότητα (αφορά επιχειρήσεις τυποποίησης - συσκευασίας για λάδι, κρασί κλπ.).
  • Ο εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων, ώστε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών να υπάρξει αναβάθμιση των μονάδων σε ανώτερη κατηγορία.
  • Επαναδιατυπώνεται η υπάρχουσα ρύθμιση για τον καθορισμό των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, με το αιτιολογικό ότι στην προηγούμενη ρύθμιση υπήρξαν προβλήματα στον καθορισμό του ακριβούς πεδίου εφαρμογής της.
  • Εντάσσονται στον επενδυτικό νόμο και τα σχέδια επέκτασης υφιστάμενων σταθμών αυτοκινήτων (parking). Το ίδιο ισχύει και για εταιρείες σταθμών αυτοκινήτων που συνάπτουν σύμβαση με τους ΟΤΑ α΄ ή β΄ βαθμού.
  • Οι επενδύσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας (ως νομικό πρόσωπο) και των ιερών Μητροπόλεων, οι οποίες εξισώνονται με το καθεστώς που ισχύει για τις ιερές μονές και τα μοναστήρια του Αγίου Ορους.

Αλλάζουν επί το ευνοϊκότερο, τα κίνητρα φορολογικής απαλλαγής που χορηγούνται στις επιχειρήσεις, καθώς τα οφέλη, εξισώνονται με τα αντίστοιχα που προκύπτουν από την επιλογή του κινήτρου της επιχορήγησης. Αυτό γίνεται με την αλλαγή του μηχανισμού προσδιορισμού των φορολογικών κινήτρων. Σύμφωνα με παράδειγμα που παρατίθεται, η φορολογική απαλλαγή για επένδυση 120.000 ευρώ, η οποία με το υφιστάμενο καθεστώς ανέρχεται στα 18.000 ευρώ, με το νέο τρόπο αυξάνεται στα 24.000 ευρώ (33,3% αύξηση)! Αυξάνεται επίσης το ποσοστό της επιχορήγησης από 20% σε 30% για ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Α΄ επενδυτικής ζώνης (Αττική, Θεσσαλονίκη), όπως οι εφοδιαστικές αλυσίδες, η παραγωγή νέων προϊόντων ή υπηρεσιών εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας κλπ.

Με άλλη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εντάξουν στα επενδυτικά τους σχέδια, δραστηριότητες, οι οποίες μέχρι σήμερα αποκλείονταν από το νόμο. Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι προσδιορίζεται διαφορετικά ο χαρακτήρας του κινήτρου της επιχορηγούμενης δραστηριότητας, έτσι ώστε να επιχορηγούνται και «δραστηριότητες τις οποίες ούτως ή άλλως θα ανέπτυσσε ο δικαιούχος υπό τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά». Ανοίγει, δηλαδή, παραθυράκι ώστε να ρεύσει περισσότερο κρατικό χρήμα στις επιχειρήσεις.

Παρέχεται τέλος η ευχέρεια στις επιχειρήσεις, πέραν της επιχορήγησης που λαμβάνουν για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν, να ζητήσουν κρατική επιδότηση επί μια διετία για την κάλυψη μέρους του μισθού των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί από τα επενδυτικά σχέδια...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ