Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προτείνει «εθνικό σχεδιασμό» με ... ΚΑΠ!

Εξακολουθούν να σπέρνουν συγχύσεις και αυταπάτες

Τη λύση των αγροτικών προβλημάτων θα φέρει ένας «νέος, εθνικός σχεδιασμός», για την αγροτική οικονομία, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος, την περασμένη Κυριακή, μπλόκα επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Λάρισας. Ενας «νέος εθνικός σχεδιασμός» που θα κινείται στο γενικότερο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, (ΚΑΠ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν τάχθηκε κατά της ΚΑΠ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, αρκούμενος να κατηγορήσει τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι δεν τη διαχειρίζονται καλά. Είπε: «Αν υπάρχει ένας τομέας που μπορεί να παράξει είναι ο αγροτικός τομέας και, αντ' αυτού, αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν τα τελευταία χρόνια οδήγησαν την αγροτική παραγωγή σε χρεοκοπία». Και κατηγόρησε τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι «διέδωσαν μια λογική ευκαιριακή και εφήμερη στον αγροτικό κόσμο», «αποσυνέδεσαν την παραγωγή με τις επιδοτήσεις», «έφτιαξαν στα δικά τους μέτρα το σύστημα διαχείρισης των ενισχύσεων», «σταμάτησαν να διεκδικούν από την ΕΕ.

Ο Αλ. Τσίπρας «ξέχασε» να σημειώσει ότι ήταν οι αποφάσεις της ΚΑΠ - φυσικά με τη συναπόφαση και τη συνυπογραφή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και με την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΝ - που οδήγησαν σε δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής, σε δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, σε μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς επέβαλαν περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή, κατάργηση των εγγυημένων τιμών παραγωγού, μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις κ.ά.

Σπέρνοντας τη σύγχυση και σκορπώντας την αυταπάτη ότι το αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας μπορεί να λυθεί προς το συμφέρον των μικρομεσαίων αγροτών, με κάποιες «αλλαγές» στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική, αλλά εντός του πλαισίου της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σκύψουν πάνω από το οξύτατο αγροτικό πρόβλημα και να δώσουν λύση που θα εγγυάται τη διαχρονική βιωσιμότητα των χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών».

Κι αδυνατώντας να ξεφύγει από το «σύνδρομο του κοινωνικού διαλόγου» από το οποίο διακατέχεται ο ΣΥΝ, επεσήμανε ότι «έστω και τώρα, στο "και 5", η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».

Σε δύσκολη θέση έφεραν τον πρόεδρο του ΣΥΝ αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, ζητώντας του να τους εξηγήσει πως δεν αποτελεί αντίφαση για το κόμμα του, από τη μια να τάσσεται υπέρ της ποσοτικής και ποιοτικής ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και από την άλλη να τάσσεται κατά της εκτροπής του Αχελώου. Διότι - όπως του επεσήμαναν - η μη εκτροπή του Αχελώου θα σημάνει ποσοτική και ποιοτική παραγωγική υποβάθμιση και περιβαλλοντική καταστροφή της Θεσσαλίας, καθώς η λειψυδρία απειλεί την περιοχή με ερημοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ