Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό του αστικού συστήματος

Ο νέος εκλογικός νόμος και οι ρυθμίσεις για τα οικονομικά των κομμάτων ανάμεσα στα όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Να παρουσιάσει την οικονομική κρίση σαν απότοκο της διαφθοράς και σ' αυτή τη βάση να υφαρπάξει τη συναίνεση σε μέτρα που χτυπούν τα τελευταία εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, επιχείρησε ο πρωθυπουργός, κατά τη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Τόσο στην εισήγησή του, όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Γ. Παπανδρέου επεδίωξε να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα με επικίνδυνα ιδεολογήματα ότι η καταπολέμηση της «αδιαφάνειας» είναι όρος ικανός να διασφαλίσει και τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να αθωώσει τον πυρήνα του διεφθαρμένου εκμεταλλευτικού συστήματος και παρουσίασε προτάσεις οι οποίες πίσω από την επικοινωνιακή βιτρίνα έρχονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα (νέος εκλογικός νόμος και τα οικονομικά των κομμάτων) και να χαλυβδώσουν τη σύμφυση κράτους - μονοπωλίων, το γενεσιουργό δηλαδή αίτιο που παράγει και αναπαράγει τη σαπίλα.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε εισηγητικά ότι «η διαφθορά συνιστά κεντρικό παράγοντα δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας (...) διακινδυνεύει την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών αδικιών (...) εμποδίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας». Επί της ουσίας, επιδίωξε να κρύψει ότι τα ελλείμματα και η κοινωνική αδικία δημιουργούνται από το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, στηρίζοντας και ενισχύοντας από τη μια πλευρά την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου με κρατικό χρήμα και τσακίζοντας από την άλλη τα εργασιακά, ασφαλιστικά και λαϊκά δικαιώματα.

Μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες

Στο διά ταύτα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων, με την όποια όπως υποστήριξε θα «χτυπήσουν την ανομία και την ανισότητα την οποία δημιουργεί η διαφθορά». Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε:

-- Αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με την οποία τα κόμματα θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ για κάθε εισφορά που θα προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, θα πρέπει να είναι ονομαστική και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Μια πρόταση που επιχειρεί να μετατρέψει σε κρατικοδίαιτα τα κόμματα, ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο «πολιτικό φακέλωμα» του λαού.

-- Αλλαγή του εκλογικού συστήματος με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες. Το παραλλαγμένο γερμανικό μοντέλο με τη δημιουργία μονοεδρικών περιφερειών και λίστας που προωθεί η κυβέρνηση όχι μόνο βιάζει τη λαϊκή βούληση αφού είναι περισσότερο καλπονοθευτικό, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις «σχέσεις» του τοπικού βουλευτή με τους επιχειρηματίες.

-- Αναμόρφωση του συστήματος με το οποίο συνάπτονται συμβάσεις δημοσίων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, καθώς και για το σύστημα προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος τα έργα και τις προμήθειες δεν θα πάψουν να τις αναλαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι πρώτιστο στόχο έχουν το κέρδος.

-- Διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και κατάργηση της δυνατότητας υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το αντιλαϊκό περιεχόμενο νόμων που θα φέρνει η κάθε κυβέρνηση προς ψήφιση.

-- Αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία.

-- Ελεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

-- Αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων με την πλειοψηφία της να μην είναι βουλευτές.

-- Ενίσχυση των επιτροπών της Βουλής.

-- Δυνατότητα για σύσταση εξεταστικών επιτροπών, με τη συγκέντρωση 120 ψήφων βουλευτών έναντι των 151 που απαιτείται σήμερα.

Χτες συνεδρίασε και το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αποφασίστηκε πανελλαδική πολιτική εξόρμηση των κομματικών στελεχών ώστε να εμπεδωθεί από τα λαϊκά στρώματα η «κοινωνική συναίνεση» που επιζητά η κυβέρνηση στα αντιδραστικά της μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ