Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συμμετοχή μας δε σημαίνει συναίνεση

-- Θα ήθελα να ρωτήσω, αν στα συμπεράσματα τα οποία φημολογείται ότι θα βγουν από αυτή τη σύσκεψη υπήρχαν σημεία τα οποία προσυπογράψατε και αν υπήρχαν άλλα σημεία στα οποία βάλατε αστερίσκο και είπατε διαφωνούμε ρητά. Και ποια είναι αυτά;

-- Μιλήσαμε ο καθένας. Οποιος ήθελε μπορούσε να κάνει μια δευτερολογία. Η δευτερολογία από την πλευρά μας ήταν η διευκρίνιση ότι δε θέλουμε η συμμετοχή μας σε αυτή τη συνάντηση να θεωρηθεί συναίνεση. Εξάλλου, δεν αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για να πεις συμφωνώ σε εκείνο, διαφωνώ στο άλλο. Θα έρθει, λέει, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που θα είναι πιο αυστηρός. Ε, ας έρθει να τον δούμε.

Επομένως, ο αστερίσκος που εμείς βάλαμε είναι στο ποια είναι η αιτία της διαφθοράς, στο πώς αντιμετωπίζεται και πόση σχέση έχει με την κρίση και τη διέξοδό της. Από εκεί και πέρα, λέει «θα φέρω τον εκλογικό νόμο». Εμείς θέλουμε απλή αναλογική. Τα έχουμε πει εκατό χιλιάδες φορές. Η για τη δημόσια διοίκηση, με τη συνένωση των δήμων και τις περιφέρειες. Τους εξηγήσαμε ότι η γνώμη μας είναι ότι αυτά γίνονται για μια ορισμένη αποκέντρωση και καλύτερη διείσδυση των επιχειρηματιών τοπικά και ότι θα αναπαραχθεί και όλη η γραφειοκρατία, κλπ.

Δεν έγινε μια συζήτηση και στο τέλος να ψηφίσουμε πού είμαστε υπέρ και κατά. Ο καθένας δηλαδή έβγαλε το δικό του συμπέρασμα.

-- Αρα, δε βοήθησε;

-- Δε νομίζω ότι συνέβαλε η σύσκεψη αυτή σε τίποτα. Και αν καλλιεργηθεί από κάποιους ότι η σύσκεψη αυτή βοηθάει στη συναίνεση, αυτό θα είναι ζημιά. Εμείς δεν το δεχόμαστε. Αν θεωρηθεί μια σύσκεψη, όπου ο καθένας είπε τις απόψεις του, εντάξει.

-- Ακουσα τον κ. Τσίπρα που και εκείνος διαχώρισε το ζήτημα της διαφθοράς από το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπισή της. Αρα, συμπεραίνω από αυτά που ξέρω - δεν ξέρω αν και κάποιος από τους άλλους δύο αρχηγούς της αντιπολίτευσης έβαλε αυτό το θέμα -, συμπεραίνω ότι σε αυτό το σημείο δεν υπήρξε καμία συναίνεση.

-- Θα έλεγα να κάνετε αυτή την ερώτηση και στους άλλους δύο. Η εντύπωσή μου όμως είναι ότι δεν ήμουν μόνο εγώ και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα τώρα από το τι διαφωνίες είναι. Αλλά δε θέλω να μεταφέρω για λογαριασμό άλλων.

-- Στην εισήγηση που έκανε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια στις τοποθετήσεις του εξέπεμπε τη δραματικότητα που είχε εκπέμψει πριν λίγες μέρες;

-- Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός - λέω την προσωπική μου γνώμη - πήρε υπόψη το θέμα που και εμείς θέσαμε εδώ και μέρες: Οτι θα έρθουμε στη σύσκεψη, αλλά δε δεχόμαστε αυτή η σύσκεψη να ταυτιστεί με την κρίση. Επομένως, η εισήγηση του πρωθυπουργού, σε σύγκριση με αυτά που είπε χτες στο Ζάππειο, περιελάμβανε εκείνα τα σημεία που προσέγγιζαν το θέμα της διαφθοράς. Η επέκταση έγινε, αλλά όχι με έναν καταχρηστικό τρόπο. Ενδεχομένως, δηλαδή, πήρε υπόψη ότι κοιτάξτε, μην ανακατέψουμε αυτή τη συνάντηση με όλα, γιατί τότε δεν έχει νόημα και η συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ