Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγχορδία συναίνεσης στη στρατηγική των ανατροπών

Με ανοιχτές αγκάλες υποδέχτηκαν τις προχτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης οι «πρόθυμοι» και στρατευμένοι στην πολιτική της ΕΕ

Κλίμα αισιοδοξίας (!) διέκρινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σε ό,τι αφορά τα εργατικά δικαιώματα

Eurokinissi

Κλίμα αισιοδοξίας (!) διέκρινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σε ό,τι αφορά τα εργατικά δικαιώματα
Με μια φωνή οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού, έσπευσαν να χειροκροτήσουν τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο και να δώσουν απλόχερα τη συναίνεσή τους στα αντιδραστικά κυβερνητικά σχέδια. Οι όποιες διαχειριστικές ενστάσεις διατυπώθηκαν, αφορούν είτε σε διαδικαστικά ζητήματα, είτε εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υλοποιηθούν τα μέτρα.

Σχολιάζοντας την προχτεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει δίχως να φοβάται το πολιτικό κόστος, επισημαίνοντας ότι η απραξία και η αδράνεια της κυβέρνησης στέλνει «λανθασμένα μηνύματα στις αγορές». Κάλεσε την κυβέρνηση «να βρει το πολιτικό θάρρος να αποδεσμευτεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «σε μια τέτοια προσπάθεια που συνδυάζει την ανάπτυξη με τη σταθεροποίηση, η κυβέρνηση θα μας βρει στο πλευρό της».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος είπε ότι «πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα» και εκτίμησε πως «είναι σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα από τη "διακαναλική" του κ. Παπανδρέου».

Αλλά και ο ΣΥΝ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, δείχνει ότι «έπιασε» το μήνυμα, εστιάζοντας την όποια κριτική του στα ζητήματα της διαδικασίας και αφήνοντας να φανεί ότι στην ουσία συναινεί στην κυβερνητική προσπάθεια για την «έξοδο από την κρίση». Ασκώντας άσφαιρη κριτική στον Γ. Παπανδρέου, ότι «άφησε απ' έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση», ο ΣΥΝ έσπευσε να συνδράμει στην καλλιέργεια εκείνου του εδάφους που έχει ανάγκη η κυβέρνηση για να εξειδικεύσει τις επόμενες μέρες τους αντιδραστικούς άξονες που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό «παλινωδίες των τελευταίων ημερών», ενισχύοντας την εικόνα ενός πρωθυπουργού ο οποίος θέλει δήθεν να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική, αλλά πιέζεται και ταλαντεύεται. Μάλιστα, ο ΣΥΝ ανησυχεί και για την «αξιοπιστία της οικονομικής μας πολιτικής», το μέτρο της οποίας «δεν μπορεί να είναι οι αντιδράσεις των κερδοσκοπικών αγορών», γι' αυτό και προσδοκά «συγκεκριμένες αλλαγές στο ευρωπαϊκό επίπεδο», δίνοντας άλλοθι στη βαθιά ταξική ευρωένωση.

Τακίμια ΓΣΕΕ και ΣΕΒ

Σαν βήμα για να δηλωθεί η συναίνεση των «κοινωνικών εταίρων» στα αντιλαϊκά μέτρα χρησιμοποιήθηκε και η χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Μιλώντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι «η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην ΟΚΕ δημιουργεί αισιοδοξία» (!), ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να στηρίξει τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά «μας εισάγουν σε ένα διάλογο».

Εκ μέρους του ΣΕΒ, ο αντιπρόεδρος Α. Λάβδας, έκανε συστάσεις για «αποφυγή της στείρας άρνησης» επισημαίνοντας ότι «η χώρα, τούτη την ώρα, δεν έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση, αλλά από μια ισχυρή κυβέρνηση και μια υπεύθυνη σκιώδη κυβέρνηση». Και ζήτησε «πρωτοποριακές προτάσεις, ρεαλιστικές λύσεις, συναινετικές διαδικασίες, όταν και όπου πρέπει εποικοδομητική αντιπαράθεση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ