Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλωση και εφεδρείες στη μάχη της διαδοχής

Από την ικανότητα των μηχανισμών στα δυο στρατόπεδα να μεταφέρουν ψηφοφόρους στην κάλπη φαίνεται πως θα κριθεί το αποτέλεσμα την Κυριακή

Αγρια μάχη ψήφο την ψήφο μέχρι το τελευταίο λεπτό δίνουν οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, καθώς όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση για την εξουσία είναι αμφίρροπη και το αποτέλεσμα της Κυριακής «ανοιχτό». Η εικόνα αυτή, που «αντανακλάται» στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας ώρας και καλλιεργείται με τις «ισοδύναμες» προσχωρήσεις στελεχών, οδηγεί τα επιτελεία των επικρατέστερων υποψηφίων να ρίξουν στη μάχη και τις τελευταίες «εφεδρείες», οξύνοντας στο έπακρο την πόλωση. Αν και η κάθε πλευρά για ευνόητους λόγους υποστηρίζει ότι έχει «καθαρό προβάδισμα», ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι αναγνωρίζουν ότι όλα θα κριθούν από τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα συμμετέχουν στην εκλογή του νέου αρχηγού. Καθοριστικό ρόλο από την άποψη αυτή θα παίξει και η ικανότητα του μηχανισμού του κάθε υποψήφιου να «μεταφέρει» ψηφοφόρους στις κάλπες την Κυριακή.

Οι υψηλοί τόνοι στις προσωπικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων κυριάρχησαν και χτες. Η αναφορά του Αντ. Σαμαρά περί «καπεταναίων της ήττας», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλευράς της Ντ. Μπακογιάννη. Ο εκπρόσωπος Τύπου της πρώην ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε της «μαχητικής» στάσης που είχε κρατήσει η Ντ. Μπακογιάννη επί γαλάζιας διακυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για τους εσωκομματικούς αντιπάλους της. «Η Ντ. Μπακογιάννη έδωσε τη μάχη παντού και δεν κρύφτηκε στην εκλογική της περιφέρεια», δήλωσε ο Γ. Οικονόμου. Η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας χτες το βράδυ στο «Μέγκα», κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι «στρέφει τα βέλη του κατά του Κ. Καραμανλή» όταν μιλάει για «καπεταναίους της ήττας» και επιρρίπτει ευθύνες για την απόφαση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται ως εκφραστής του αιτήματος της «νεοδημοκρατικής βάσης» για αλλαγή και ιδεολογική καθαρότητα. «Ζούμε στιγμές επαναστατικές. Για πρώτη φορά πάρθηκε η απόφαση να γίνει η εκλογή αρχηγού από τη βάση. Τέρμα πια τα κλειστά κυκλώματα, οι κλειστές πόρτες. Το κόμμα ανοίγει για όλους. Αυτή είναι η φωνή της βάσης», είπε μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης, ζητώντας μάλιστα από τους ψηφοφόρους της ΝΔ «την εντολή να αλλάξω τα πράγματα».

Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασαν χθες οι βουλευτές Γ. Ιωαννίδης, Σπ. Γαληνός, Ευγενία Τσουμάνη - Σπέντζα, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Κ. Πουπάκης, καθώς και 30 πρώην βουλευτές. Στο πλευρό του Αντ. Σαμαρά τάχθηκαν με δηλώσεις τους 13 πρώην βουλευτές, ο δήμαρχος Γρεβενών, πρώην νομάρχες, συνδικαλιστές, κ.ά. Εκκληση για συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής απηύθυνε χτες ο Δ. Σιούφας. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν 1.039 εκλογικά κέντρα στα οποία θα λειτουργούν 1.584 εκλογικά τμήματα. Αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται όταν θα υπάρχει ικανός αριθμός από το 20% των εκλογικών τμημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ