Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Με μπούσουλα τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου

Η χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Γκρουέφσκι στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τη βαθύτερη ενσωμάτωση της εξωτερικής πολιτικής στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην περιοχή

Την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον εγκλωβισμό της εξωτερικής πολιτικής στη μέγκενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας για λογαριασμό του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου πιο ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια, που θα του εξασφαλίσει νέες αγορές και διασφάλιση των επενδύσεων.

Σ' αυτήν τη στρατηγική κατεύθυνση εντάσσεται και η χτεσινή άτυπη συνάντηση «γνωριμίας» του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησης, μετέφερε στον Ν. Γκρουέφσκι τη «βούληση της Ελλάδας να γίνει ο πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σύντομα στην ΕΕ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «νέα ελληνική ώθηση στην ενταξιακή πορεία» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ. Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ, αλλά και χώρες της ΕΕ όπως η Αγγλία πιέζουν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι θα «ακολουθήσει μια επιθετική, ενεργή εξωτερική πολιτική», προκειμένου να λυθεί το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. «Η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ περνάει μέσα από την επίλυση της ονομασίας», σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη.

«Ορόσημο» το 2014

Η συνάντηση του Ν. Γκρουέφσκι με τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, έγινε μετά από προχτεσινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προς τον Γ. Παπανδρέου για να τον συγχαρεί για την «εκλογική του νίκη». Ο Γ. Παπανδρέου, μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Ν. Γκρουέφσκι θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παραστεί στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του πρότεινε να συναντηθούν, πρόταση που αποδέχτηκε αμέσως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι «η γνωστή κόκκινη γραμμή που περιλαμβάνει μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση». Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει σαν «ορόσημο» το 2014, ημερομηνία κατά την οποία οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, ενώ σημείωναν ότι «δεν υπάρχει θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων» μεταξύ των δυο χωρών.

«Ενεργή» φιλομονοπωλιακή πολιτική

Μεταφέροντας τους στόχους της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση δεν «είναι κλειστοφοβική, ακολουθεί μια ενεργή πολιτική». Με αφορμή μάλιστα τη συνάντηση με τον Ν. Γκρουέφσκι, κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι «αξιοποιούμε ό,τι ευκαιρία έχουμε, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, γιατί στόχος μας είναι η Ελλάδα να παίξει ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια».

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι αν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας «υπάρχουν πολλές δυνατότητες για στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στις δυο χώρες», ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες για την έφοδο του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή. Την συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ν. Γκρουέφσκι χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ, που έκανε λόγο για «σπάσιμο των πάγων», ενώ δήλωσε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Αύριο, ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Γκ. Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μίλιμπανκ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για έναν κύκλο επαφών του Γ. Παπανδρέου που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας (2013-04-18 00:00:00.0)
«Μπάσιμο» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ (2013-01-17 00:00:00.0)
Παιχνίδια εντυπώσεων με αιχμή την ονοματολογία (2011-12-29 00:00:00.0)
Πιέζει για διευθέτηση του ονόματος (2009-12-11 00:00:00.0)
Επιμένει σε διπλή ονομασία και ανάδειξη μειονοτικών ζητημάτων (2008-08-26 00:00:00.0)
«Οχι» σε απαντητική επιστολή (2008-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ