Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΓΔΜ
Επιμένει σε διπλή ονομασία και ανάδειξη μειονοτικών ζητημάτων

Σε αδιέξοδο οδηγείται (και) ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της τελευταίας. Με τις πλάτες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η ηγεσία των Σκοπίων επιμένει στις θέσεις και απαιτήσεις της, ενώ η Αθήνα - συνεχίζοντας να στρουθοκαμηλίζει μπροστά τον ιμπεριαλισμό και τα «εργαλεία» του στην περιοχή - τους «προειδοποιεί» με «εμπλοκές» στην «ευρωατλαντική» τους πορεία...

Κατ' αρχάς, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι ισχυρίστηκε ότι η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί την εκκρεμότητα της ονομασίας για την κάλυψη «εσωτερικών σκανδάλων». Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα έχει βαθιά και σοβαρά προβλήματα. Γνωρίζετε ότι εκεί σχεδόν κάθε δύο εβδομάδες ξεσπά ένα μεγάλο σκάνδαλο. Ετσι αναγκάζονται να επικεντρώνονται στο ζήτημα της ονομασίας, καθότι ως αποτέλεσμα των σκανδάλων αυτών απειλούνται με πρόωρες εκλογές. Οικοδομούν την πολιτική τους με τρόπο τέτοιο ώστε να αποφεύγουν την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, καθότι θεωρούν (...) ότι οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα του ονόματος, εκτός αν πρόκειται για λύση που είναι 100% προς το συμφέρον τους, κάτι που και οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι αδύνατο, θα τους βλάψει στις επόμενες εκλογές».

Και συνέχισε: «Εμμένουν σταθερά στο αίτημά τους να υπάρξει λύση για ένα όνομα, δηλαδή το συνταγματικό όνομα - "Δημοκρατία της Μακεδονίας" - να χρησιμοποιείται μόνο στο εσωτερικό, ενώ παντού διεθνώς ακόμη και για τις 122 χώρες που μας αναγνώρισαν με το συνταγματικό μας όνομα, να γίνεται χρήση άλλης ονομασίας, την οποία εννοείται θα υπαγορεύσουν αυτοί.

»Οσον αφορά αυτό το σημείο, οφείλω να πω ότι μεγάλο τμήμα της προχθεσινής ιδέας του κ. Νίμιτς συμπίπτει με αυτό, κάτι για το οποίο δε συμφωνήσαμε με τον κ. Νίμιτς. Ανακοίνωσα στον κ. Νίμιτς ότι θα ήταν καλύτερο να το ξανασκεφτεί ακόμη μία φορά και να προσπαθήσει να πείσει την άλλη πλευρά για κάτι το οποίο από μόνο του αποτελεί συμβιβασμό, και αυτό είναι η διπλή ονομασία: δηλαδή ένα όνομα, "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για όλο τον κόσμο και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μόνο για την επικοινωνία με την Ελλάδα».

Ο Γκρουέφσκι πρόσθεσε ότι «μία από τις ιδέες που εξέφρασε ο κ. Νίμιτς είναι η χρήση ενός ονόματος παντού διεθνώς. Αυτό γι' εμάς δεν είναι αποδεκτό και εκεί σταματήσαμε (...) εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό που προανέφερα και είπαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε παρακάτω».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκρουέφσκι, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε: «Οι δηλώσεις αδιαλλαξίας και προκλητικότητας του κ. Γκρουέφσκι είναι εκτός κάθε μέτρου. Επιβεβαιώνουν τη δεινή θέση στην οποία ο ίδιος επέλεξε να περιέλθει. Εχουν προηγηθεί ενέργειες και δηλώσεις υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης ακόμα και μόλις πριν την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς. Ο κ. Γκρουέφσκι διαπράττει μέγα σφάλμα. Η ευθύνη για την όποια εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και κατ' επέκταση στην ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας του, βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπακογιάννη, επανέλαβε τους ισχυρισμούς Γκρουέφσκι: «Η δήλωση της κ. Μπακογιάννη επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί την εκκρεμότητα της ονομασίας ως μέρος του σεναρίου από τη μία για να καλύψει τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς και από την άλλη για να κατηγορήσει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ως υπεύθυνη για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι αυτή που δεν είναι έτοιμη για την εξεύρεση συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας και όχι η ΠΓΔΜ. Για δε την επαναφορά του Γκρουέφσκι στη θέση περί «διπλής ονομασίας», ο Μιλόσοσκι ισχυρίστηκε ότι «ανταποκρίνεται στη διαπραγματευτική θέση της χώρας, απέναντι στη θέση της Ελλάδας για ένα όνομα που θα ισχύει έναντι όλων».

Στο μεταξύ, η Βουλή της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή της αύριο Τετάρτη 27 Αυγούστου, αναμένεται για πρώτη φορά να εξετάσει «τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-1949». Οπως τόνισε επί του θέματος ο πρόεδρος της Βουλής Βελιάνοφσκι, «το μακροχρόνιο αίτημα Συλλόγων πολιτικών προσφύγων ικανοποιήθηκε και οι βουλευτές θα εξετάσουν τα προβλήματά τους».

Ο πρόεδρος του «Συλλόγου παιδιών πολιτικών προσφύγων» Γκιόργκι Ντόνεφσκι δήλωσε ότι αναμένει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, την Τετάρτη, να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα. «Αναμένω από το ψήφισμα να σημειώνει ξεκάθαρα τι θα κάνουν το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, τα Υπουργεία και άλλοι θεσμοί για να επανακτήσουμε τα δικαιώματά μας», συμπλήρωσε.

Στον απόηχο των παραπάνω, από το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι στις 4 Σεπτέμβρη συγκαλείται από την Ντ. Μπακογιάννη Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Θέματα ημερήσιας διάταξης οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, καθώς και η κατάσταση στον Καύκασο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτή κριτική του Προέδρου στον πρωθυπουργό(2008-12-19 00:00:00.0)
Αναζητούνται διατυπώσεις «εποικοδομητικής ασάφειας»(2008-09-23 00:00:00.0)
Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται...(2008-08-23 00:00:00.0)
Λύση το συντομότερο θέλουν οι ΗΠΑ(2008-04-25 00:00:00.0)
Φραστική σκλήρυνση από κυβέρνηση(2008-03-28 00:00:00.0)
Στο πλαίσιο των επιλογών των ΗΠΑ(2008-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ