Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ
Πρόπλασμα συμπράξεων με άγριες περικοπές

Το πρόπλασμα των κοινοπραξιών των ασφαλιστικών ταμείων για την περικοπή παροχών, την επαναφορά της λίστας φαρμάκων και την εξίσωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - αρχίζοντας απ' την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στους δήμους - ήταν τα κεντρικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή. Βέβαια, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συγκαλύψει τα σχέδια για παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας με τα υπέρογκα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα με τις διαβεβαιώσεις για «ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα»

Μεταξύ λοιπόν των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι η «δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους». Βέβαια, η έννοια του δωρεάν δεν έχει καμία σχέση με τη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά με τη μετάθεση της χρηματοδότησης στα ταμεία που θα «στρογγυλεύεται» μέσω των συμπράξεων των Ταμείων. Πρόκειται για το σχέδιο που είχε εκπονήσει το 2003 η - τότε - κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κοινοπραξία του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε ως μέσο για την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, όταν και με τη λίστα επί ΠΑΣΟΚ όσο και με την κατάργησή της επί ΝΔ, οι φαρμακευτικές δαπάνες είχαν ως μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 16,6% την περίοδο 2001-2007, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2009 να ξεπεράσει τα 10 δίσ. ευρώ. Και τούτο γιατί αυτή η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού αφήνει στο απυρόβλητο την κερδοφορία του κεφαλαίου στο χώρο του φαρμάκου. Με αυτή την πολιτική τους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν δυνατότητα σε 94 φαρμακευτικές επιχειρήσεις να έχουν 1,86 δισ. ευρώ μεικτά κέρδη μόνο το 2007.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα γίνονται 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών το χρόνο, ξεχνώντας και την υπόσχεσή του ότι αυτές θα είναι πέραν των συνταξιοδοτούμενων που κάθε χρόνο είναι τουλάχιστον 2.000 σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Ακόμα και αυτές οι προσλήψεις θα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των 25.000 κενών οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Ως επιστέγασμα αυτού του ρητορικού αχταρμά, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την αύξηση «κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας» με την «παράλληλη δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς» και την «εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ». Δηλαδή, στο όνομα των υπερτιμολογήσεων των προμηθευτών στα νοσοκομεία αναμένονται άγριες περικοπές στην παροχή υπηρεσιών Υγείας για τα λαϊκά στρώματα.

Μετά απ' τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τα λαϊκά στρώματα πρέπει να προτάξουν στην πάλη τους τη διεκδίκηση ενός ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν σύγχρονου συστήματος Υγείας και επείγουσας ιατρικής με πανελλαδικά αναπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ. Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Πρόνοια. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να καταργηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη και τα φάρμακα να παρέχονται με τη συνταγή του γιατρού, με επιστημονικά κριτήρια και χωρίς καμιά εξαίρεση με λίστες συνταγογραφούμενων ή μη φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ