Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10505

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Μια σκληρή διαπάλη που συνεχίζεται με αφορμή την αντεπανάσταση

Η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία ήταν από την ίδρυσή της ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον «ψυχρό πόλεμο» του ιμπεριαλισμού. Tο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα παρέμενε ισχυρό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά την αναμφισβήτητη ενίσχυση των δυνάμεων του σοσιαλισμού. Ο «ψυχρός πόλεμος» αποτελούσε μια προσεχτικά επεξεργασμένη στρατηγική υπονόμευσης του σοσιαλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος που ήταν φάρος για την εργατική τάξη όλου του κόσμου. Oι κατακτήσεις των εργαζομένων στα σοσιαλιστικά κράτη, για αρκετές δεκαετίες, ήταν σημείο αναφοράς και συνέβαλαν στην απόσπαση κατακτήσεων από το εργατικό και λαϊκό κίνημα των καπιταλιστικών κοινωνιών. Με τη διάλυση της ΓΛΔ ήταν σχεδιασμένο να αρχίσει η απώθηση του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Η ενωμένη δύναμη της Δύσης - έτσι δηλωνόταν επανειλημμένως - θα εξανάγκαζε τη Σοβιετική Ενωση να εγκαταλείψει τη ΓΛΔ και θα έκανε δυνατή την ανασύσταση ενός γερμανικού αστικού κράτους κατά το πρότυπο της ΟΔΓ στα προπολεμικά σύνορα. Το Δυτικό Βερολίνο εξελίχθηκε σ' ένα είδος «προγεφυρώματος» του ΝΑΤΟ. Από εδώ ξεκινούσαν πολλές εχθρικές δραστηριότητες κατά των σοσιαλιστικών κρατών. Σε λίγες μέρες οι καπιταλιστές γιορτάζουν την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας. Μα, οι λαοί δεν έχουν πει ακόμα τη τελευταία λέξη.

Μαζική συγκέντρωση της νεολαίας της ΓΛΔ για την ειρήνη και τον σοσιαλισμό στο Βερολίνο (2/6/1982)
Μαζική συγκέντρωση της νεολαίας της ΓΛΔ για την ειρήνη και τον σοσιαλισμό στο Βερολίνο (2/6/1982)

ΣΕΛ.  11   -   14


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ενα επικίνδυνο «χωνευτήρι»

Το νέο υπουργείο που «συγχωνεύει» τον πολιτισμό με τον τουρισμό, αντανακλά το ενδιαφέρον του κεφαλαίου για μια «βιομηχανοποιημένη» προσέγγιση του πολιτισμού, ο οποίος «οφείλει», ήδη από τις αρχές της 10ετίας του '90, να «συνεισφέρει» στην κερδοφορία του.


ΣΕΛ.  3
«ORQUESTA ARAGON»
Μια εκπληκτική μουσική κολεκτίβα

Η θρυλική Κουβανέζικη ορχήστρα, που συνεχίζει να μεταδίδει σ' όλο τον κόσμο την αγάπη για την Κούβα, τη μουσική της και τους ανθρώπους της, αποτελώντας τον καλύτερο μουσικό πρεσβευτή του Νησιού της Επανάστασης, εμφανίζεται στις 23/10 στην Αθήνα.


ΣΕΛ.  5
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Το έργο το έχουμε ξαναδεί

Το ΥΠΠΟ δεν έχει καταβάλει ούτε την πρώτη δόση της περσινής επιχορήγησης. Οι θίασοι διεκδικούν την υποχρέωση και όχι τη φιλευσπλαχνία της πολιτείας.


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ορόσημα της ιστορίας των υπολογιστών

Οι υπολογιστές δεν ήταν πάντα σαν τους σημερινούς, ούτε ήταν πάντα ηλεκτρονικοί. Η ιστορική τους εξέλιξη δένεται με τις ανάγκες της παραγωγής, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφεύρεσή τους, την απόκτηση κοινωνικής αξίας χρήσης.


ΣΕΛ.  1
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΕΙ
Αποπροσανατολισμός και συντεχνιακές λογικές

Οσοι μοιράζουν υποσχέσεις για επαγγελματικά δικαιώματα, πρακτικά δουλεύουν για την «ελεύθερη αγορά», μέσα κι έξω απ' τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.


ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ