Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Ανάσα από την κρίση με ... ένα ευρώ

Προκαλεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προεξοφλεί από τώρα ότι θα συνεχίσει την πολιτική πτωχοκομείου της ΝΔ

Η διατήρηση και παγίωση των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων χρόνων και των συντάξεων πείνας για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και της υποχρηματοδότησης των Ταμείων, είναι ο στόχος της κυβέρνησης όπως σαφώς προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις. Εκεί, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για κατάργηση των υφιστάμενων αντιασφαλιστικών νόμων, ενώ η μόνη «υποχρέωση» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι «η εξασφάλιση της ρευστότητας για να καταβληθούν οι συντάξεις». Το αυτονόητο καθήκον μιας κυβέρνησης εμφανίζεται ως προγραμματική δέσμευση. Το αίτημα των εργαζομένων και ασφαλισμένων για παραπέρα οικονομική ενίσχυση των Ταμείων «θάβεται» στην κυριολεξία κάτω από διατυπώσεις πως τα Ταμεία θα χρηματοδοτηθούν «όχι μόνο με κρατικούς πόρους αλλά και με δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης». Δηλαδή, ούτε ένα επιπλέον ευρώ από τους ήδη θεσμοθετημένους πόρους - που αποδεδειγμένα δεν αρκούν - ενώ δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη αναφορά, ούτε για το πότε και πώς θα αποδοθούν τα χρέη του Δημοσίου προς τα Ταμεία.

Οσο για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης, αυτά οι εργαζόμενοι τα έχουν ξανακούσει. Ομως η εισφοροδιαφυγή και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ διογκωνόταν ενώ οι χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργοδότες στα βεβαιωμένα χρέη τους προς το ΙΚΑ επέτειναν τα προβλήματα των Ταμείων. Η εξαγγελία για «τη σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ)» στον τομέα της Υγείας, παραπέμπει όχι σε περιορισμό της σπατάλης, αλλά στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, στις περικοπές παροχών, ενώ οι προμηθευτές του Δημοσίου και η φαρμακοβιομηχανία θα συνεχίσουν να σέρνουν το χορό της κερδοφορίας τους στις πλάτες των Ταμείων και των φορολογουμένων.

«Δεσμεύεται» η κυβέρνηση ότι η σύνταξη θα απονέμεται το αργότερο σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του 2010. Αλλά για ποιες συντάξεις μιλάει; Μα τις ίδιες συντάξεις των 500 και 600 ευρώ που άφησε πίσω της η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε αυτές τις συντάξεις υπόσχεται αύξηση λίγο πάνω από τον πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο. Ενώ για τους συνταξιούχους αγρότες, οι οποίοι δεν πήραν αύξηση ούτε ένα ευρώ φέτος, τους πετά το ξεροκόμματο των 30 ευρώ από τον μήνα Οκτώβρη, ένα ευρώ την ημέρα! Τις ίδιες ευτελείς αυξήσεις λίγο πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό θα δώσει και στους μισθούς του Δημοσίου, κρατώντας τους ουσιαστικά παγωμένους στα σημερινά επίπεδα.

Την πολιτική του «ενός ευρώ» επιφυλάσσει και για τα «χαμηλά εισοδήματα» με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης το 2010, που θα κυμαίνεται από 500 ευρώ (ένα ατομο) έως 1.300 ευρώ (τετραμελής οικογένεια). Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το οικογενειακό εισόδημα δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 10.500 ευρώ ετησίως. Που σημαίνει ότι για κάθε ένα άτομο τετραμελούς οικογένειας η έκτακτη εισφορά αντιστοιχεί σε 90 λεπτά την ημέρα ή 3,6 ευρώ για όλη την οικογένεια. Με τέτοια ποσά το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι θα «πάρουν ανάσα τα ασθενέστερα στρώματα που πλήττονται από την κρίση».

Stage ... και ξερό ψωμί

Προκλητική είναι, όμως, η κυβέρνηση και απέναντι σε εργαζόμενους και ανέργους. Με τις προγραμματικές δηλώσεις της διατηρεί την ανασφάλιστη εργασία «stage» στον ιδιωτικό τομέα, καθιστώντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τούς μοναδικούς αποδέκτες των κρατικών επιδοτήσεων. Υπόσχεται ότι θα καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα, τα οποία χαρακτηρίζει «ταπεινωτικά», προφανώς όμως δεν τα θεωρεί ταπεινωτικά όταν ο εργαζόμενος πηγαίνει ανασφάλιστος στη δούλεψη του ιδιώτη. Την ίδια στιγμή, αφήνει ανέγγιχτο όλο το νομοθετικό πλαίσιο της «ευελιξίας», όπως είναι η εκ περιτροπής εργασία, ενώ η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και των αυθαιρεσιών επαφίεται στο ΣΕΠΕ. Ταυτόχρονα, θεσπίζει «κίνητρα πρόσληψης για τους νέους» με επιδότηση για τέσσερα χρόνια των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν και πάλι τους εργοδότες, για να μειώνουν το εργατικό κόστος.

Οσο για το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσει να παραμένει σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των ανέργων, ενώ όπως αναφέρεται η αύξηση στο 70% του βασικού μισθού θα γίνει «σταδιακά». Εννοείται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων θα παραμείνει χωρίς και αυτού του ελάχιστου επιδόματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ