Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύνθημα για «πράσινες» μπίζνες

Με τη φράση «στόχος της κυβέρνησής μας είναι να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη», ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα αναλωθεί στη δημιουργία νέων πεδίων δράσης, για να αναπτυχθούν οι «πράσινες» μπίζνες του μεγάλου κεφαλαίου. Αγωγός προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα αναθεωρηθεί για να υποστηρίξει τις «πράσινες» επενδύσεις, αλλά και ο Αναπτυξιακός Νόμος, που θα δώσει ακόμη περισσότερα κίνητρα στους «πράσινους» επιχειρηματίες.

Ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να επαναβεβαιώσει και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο και ιδιαίτερα το ξένο, που σιγά αλλά σταθερά κυριαρχεί στο εγχώριο ενεργειακό «παιχνίδι». Προανήγγειλε ουσιαστικά την εκτίναξη της χρηματοδότησης των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και την άρση των όποιων περιοριστικών όρων δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων και στο συγκεκριμένο τομέα.

Εγινε επίσης σαφές ότι θα υποστηριχθούν όλοι οι σχεδιασμοί των ενεργειακών κολοσσών για εξάπλωση ανεμογεννητριών έως και στις βραχονησίδες του Αιγαίου. Οσο για την περίφημη δέσμευση για 20% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ το 2020, πρόκειται για δεσμευτικό στόχο της ΕΕ που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα τον επιτύγχανε και πριν το 2020. Αποτελεί, ωστόσο, κρίσιμο και βασικό επιχείρημα για την αθρόα στήριξη των επιχειρηματικών ενεργειακών σχεδίων. Εχει αξία να επισημανθεί ότι τα έργα ΑΠΕ, ακόμη και οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, απαιτούν ελάχιστο έως και καθόλου προσωπικό.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός απέκρυψε ότι τη «νύφη» και της «πράσινης ανάπτυξης» θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, όχι μόνο μέσα από τις παχυλές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και με μια σειρά νέους φόρους στο ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα σκουπίδια κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για σχέδιο διάσωσης της Αττικής και των άλλων καμένων περιοχών, όπως της Πελοποννήσου και ότι θα θέσει τέρμα στην καταπάτηση καμένων δασικών εκτάσεων, αλλά δεν ανέφερε αν θα καταργήσει τους δασοκτόνους νόμους που ψήφισαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, προανήγγειλε την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτοτουρισμός, αναρριχητικός κ.ά. που βέβαια θα αναπτυχθούν στους ορεινούς όγκους και εθνικούς δρυμούς της χώρας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ