Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις προδιαγραφές της πλουτοκρατίας

Προτάσσοντας τη λογική του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», η κυβέρνηση υπόσχεται ζεστό χρήμα για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και ακόμα περισσότερους φόρους για τους εργαζόμενους

Στα μέτρα και στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου και στην κατεύθυνση που έχει υποδείξει η ΕΕ είναι η οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Υπόσχονται μπόλικο ζεστό κρατικό χρήμα για την «ανταγωνιστικότητα» των μεγαλοεπιχειρηματιών. Από την άλλη πλευρά, με πρόσχημα το «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», τα εμφανιζόμενα ελλείμματα προδιαγράφουν τη νέα φάση φορολογικού ξεζουμίσματος για το λαό και για τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2010.

Απτά δείγματα γραφής δίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα με την ίδρυση «Ταμείου Αναχρηματοδότησης της οικονομίας». Πρόκειται για κρατικές εγγυήσεις και άλλες διευκολύνσεις σε όφελος ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
  • Αύξηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων στο 5% του παραγόμενου ΑΕΠ στο τέλος της 4ετίας. Ωφελημένοι είναι και πάλι οι ιδιώτες που θα βάλουν στο χέρι νέα κρατικά έργα και υποδομές.
  • Ανοιγμα στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων σε οικονομικούς κλάδους

Η προδιαγραφόμενη φορολογική πολιτική επίσης κινείται στη ρότα των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που αξιώνει η ΕΕ. Συγκεκριμένα:

  • Τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων θα υπάγονται σε χαμηλότερο φορο-συντελεστή
  • «Ενιαία, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα» για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα. Η εξειδίκευση του μέτρου θα ανεβάσει κατακόρυφα και τους άμεσους φόρους για μια μεγάλη γκάμα εργαζομένων. Αντίθετα, οι μερισματούχοι τίποτα απολύτως δεν έχουν να φοβηθούν.
  • «Προοδευτική» φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία και στις κληρονομιές με «υψηλά αφορολόγητα» που, για την ώρα, είναι αδιευκρίνιστα.
  • Δεν εξαιρούνται τα ακίνητα και η επιχειρηματική δραστηριότητα της εκκλησίας, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει «μετά από διαπραγμάτευση».
  • «Αποτελεσματική» φορολόγηση στα ακίνητα των εξωχώριων (οφσόρ) εταιρειών, κάτι που ανεπιτυχώς επιχείρησε να κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ στην αρχή της σταδιοδρομίας της.
  • Οι πομφόλυγες για «περικοπές δαπανών στα υπουργεία» είναι το προπέτασμα καπνού για την καρατόμηση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα ακόμη και στις δαπάνες Υγείας.
  • Η «αξιολόγηση από μηδενική βάση εξοπλιστικών προγραμμάτων» παρέχει τη δυνατότητα για διαπραγμάτευση και νέες κολεγιές με τα κράτη και τα μονοπώλια του πολέμου.
  • Ο πρωθυπουργός υπόσχεται «καθαρούς λογαριασμούς» που θα είναι και η σφραγίδα, όπως είπε, της κυβέρνησης στο νέο προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι ολοφάνερο ότι κανένα από τα παραπάνω μέτρα δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. Το αντίθετο, μάλιστα, το καθένα ξεχωριστά και στο σύνολό τους αποβλέπουν στην ΠΑΣΟΚική εκδοχή της παραπέρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι όταν θα γίνει η αναλυτική παρουσίασή τους, τότε θα αποκαλυφθούν και άλλες πλευρές από την αντιλαϊκή επίθεση που σηματοδοτεί η κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ