Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθολική αντίσταση στους εκβιασμούς και τις πιέσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις εξελίξεις και τις θέσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ σχετικά με το λιμάνι του Πειραιά

Για τις εξελίξεις και τις θέσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ σχετικά με το λιμάνι του Πειραιά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό και να κάμψει τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO. Στην πραγματικότητα, ο διάλογος που στήνει με την πολυεθνική εταιρεία, μόνο το πάγωμα και την ακύρωση της συμφωνίας δεν έχει στόχο, αλλά τη διαπραγμάτευση για την παραχώρηση και άλλων τμημάτων και λειτουργιών του ΟΛΠ. Αυτό αποκάλυψε η υπουργός, δηλώνοντας ότι διαπραγματεύεται και την προβλήτα Ι, εκτός από τη ΙΙ (ΣΕΜΠΟ) που έχει ήδη εκχωρηθεί.

Είναι επικίνδυνη η θέση στελεχών της ΝΔ, που υιοθετείται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ, ότι οι κινητοποιήσεις κατά της σύμβασης και η απαίτηση να μην εκχωρηθεί - ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι θίγει το διεθνές κύρος της χώρας και θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Η υιοθέτηση αυτής της θέσης σημαίνει ότι ο λαός δεν έχει το δικαίωμα με την πάλη του να ακυρώνει νόμους και συμφωνίες που υπογράφουν οι κυβερνήσεις στο όνομά του. Κριτήριο για το κύρος της χώρας δεν είναι η γνώμη των κεφαλαιούχων που ληστεύουν με κάθε μέσο τους λαούς, αλλά το τι συμφέρει το λαό. Οι αρνητικές συνέπειες για το λαό από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οικονομικές και όχι μόνο, θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές που θα έχει η ακύρωση της συμφωνίας.

Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους πρέπει να καταδικάσουν τη συκοφαντική, τρομοκρατική, εκβιαστική παρέμβαση όλων των εργοδοτικών φορέων του Πειραιά και της χώρας κατά της απεργίας των λιμενεργατών. Η σύσσωμη υπεράσπιση της ιδιωτικοποίησης αποδείχνει το ποια τάξη υπηρετεί η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Το επιχείρημά τους ότι η απόρριψη της ιδιωτικοποίησης εξυπηρετεί την εργατική αριστοκρατία του λιμανιού είναι υποκριτικό και υποβολιμαίο. Οι μεγαλοκαπιταλιστές και οι φορείς τους είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για την προστασία και τη χρησιμοποίηση των εξαγορασμένων από αυτούς τμημάτων της εργατικής τάξης, για να καλλιεργούν την ταξική συναίνεση και υποταγή.

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, συνολικά η εργατική τάξη και ο λαός, πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Η αντιμετώπιση της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της αφαίρεσης εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική του λιγότερου κακού και με την υιοθέτηση στόχων που υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματίες, όπως "η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας". Η εμπειρία και από τη χώρα μας, αλλά και γενικά από τις χώρες της ΕΕ, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καλή ιδιωτικοποίηση που να διασφαλίζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργατών και να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Η πάλη των εργαζομένων μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο στη γραμμή της πλήρους απόρριψης κάθε είδους και μορφής ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των άλλων υποδομών της χώρας. Μόνο όταν απορρίπτει και συγκρούεται με τα ιδεολογήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του "ευρωμονόδρομου". Οταν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ