Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη νέα κυβέρνηση

Αναγνωρίζει την πρόθεσή της να προωθήσει τη ΝΑΤΟποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και να συμβάλει στη ευρωενωσιακή ενσωμάτωση Τουρκίας και ΠΓΔΜ

«Εντυπωσιακές» χαρακτήρισε τις πρώτες διπλωματικές κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντ. Σπέκχαρτ, σε δηλώσεις του μετά την «εθιμοτυπική συνάντηση» που κράτησε μία ώρα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, χτες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι προφανές, ο Αμερικανός πρεσβευτής έχει εντυπωσιαστεί από την καλή διάθεση που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε διευθετήσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δημόσια εκφράσει τη βούλησή της να συμβάλει στη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων στα δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου όλες οι χώρες της περιοχής να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μέχρι το 2014.

Αυτό το στόχο διευκολύνουν και οι εκθέσεις αξιολόγησης για την ΠΓΔΜ και την Τουρκία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη. Στις εκθέσεις αυτές η Κομισιόν:

  • Καλεί την Τουρκία να επιταχύνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να περιορίσει το ρόλο του στρατού και να ομαλοποίηση τις σχέσεις της με την Κύπρο.
  • Προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι η εκκρεμότητά της στο θέμα της ονομασίας παραμένει.
Το περιεχόμενο των εκθέσεων

Ειδικότερα, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Αγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο στον τρόπο χειρισμού ανθρωπιστικών θεμάτων και στο θέμα της κουρδικής μειονότητας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Στην έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνονται «θετικές» αναφορές στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, με την έμφαση να δίνεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, στην υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας. Για το τελευταίο, ειδική αναφορά γίνεται στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ επισημαίνεται και η στάση της Αγκυρας στην αντιμετώπιση της λεγόμενης «λαθρομετανάστευσης».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, εκ μέρους της Τουρκίας, ούτε στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Αγκυρας (ελευθερία σε πλοία υπό κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια) αλλά ούτε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά από την Αγκυρα να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, προέτρεψε την Τετάρτη να ξεκινήσει η ΕΕ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η χώρα έχει σημειώσει «πειστική πρόοδο». Ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι η χώρα «συναντά επαρκώς» τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια που χρειάζονται για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέζει για λύση στο θέμα της ονομασίας (2009-10-15 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις (2009-05-20 00:00:00.0)
Απαιτείται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (2008-11-06 00:00:00.0)
Η καθιερωμένη επίπληξη... (2006-09-06 00:00:00.0)
Πιέσεις από ΕΕ στην Κύπρο για υποχωρήσεις (2006-07-04 00:00:00.0)
Σκληρές διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη... (2004-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ