Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Πιέσεις από ΕΕ στην Κύπρο για υποχωρήσεις
  • Την ντε φάκτο αναγνώριση των Κατεχομένων προωθούν η Κομισιόν και η φινλανδική προεδρία
  • Η νέα προσπάθεια του αμερικανόπνευστου διαλόγου για το Κυπριακό απαλλάσσει την Τουρκία από την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία...

Στην Κυπριακή Δημοκρατία στρέφει απροκάλυπτα τις πιέσεις η ΕΕ, προκειμένου να διευκολύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να αποφευχθεί μια «ευρωτουρκική κρίση» το φθινόπωρο.

Μετά τους φραστικούς λεονταρισμούς της προηγούμενης βδομάδας κατά της Τουρκίας στην περίπτωση που δε συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στο άνοιγμα των λιμανιών, τόσο η Κομισιόν όσο και η φινλανδική προεδρία προχώρησαν χτες σε συντονισμένες πιέσεις προς την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης. Από τη μια ζήτησαν την ντε φάκτο αναγνώριση του κατοχικού ψευδοκράτους απ' όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι ο «διάλογος» που ξεκινά για την επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Και αυτό γιατί ο διάλογος αυτός, που δρομολογείται αυτές τις μέρες με υποδείξεις και παρέμβαση της Ουάσιγκτον, θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα προκειμένου η Αγκυρα να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έχει δεσμευτεί από το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν, ζήτησε από τη φινλανδική προεδρία να ανανεώσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της απομόνωσης της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου και να προσπαθήσει να αποφύγει μια «ευρωτουρκική κρίση» τους προσεχείς μήνες.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η Φινλανδία οφείλει να προσπαθήσει να πείσει όλες τις χώρες της ΕΕ να αρχίσουν απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, όπως δεσμεύτηκαν να πράξουν το 2004, πράγμα που απλά σημαίνει ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους και ικανοποίηση των όρων που θέτει η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία. «Ελπίζω ως εκπρόσωπος της Επιτροπής ότι η Φινλανδία θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να επιτύχει αποτελέσματα στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Ολι Ρεν, εμφανιζόμενος να προτείνει στη Φινλανδία να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο για την Κύπρο, ρόλος ο οποίος ανήκε στα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ισως ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ερκι Τουομιάχα, μπορεί να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια φινλανδική σάουνα και να χρησιμοποιήσει λίγη "διπλωματία της σάουνας" για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα», δήλωσε ο Ολι Ρεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα ο Ο. Ρεν είχε προειδοποιήσει την Αγκυρα για το ενδεχόμενο αναστολής των διαπραγματεύσεων, εάν η Τουρκία δεν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.

Μπαρόζο: «Πρόοδος» στο Κυπριακό

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητούσε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Κυπριακού, χαιρετίζοντας τη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία έχουν δρομολογηθεί αλλά είναι απαραίτητο να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της Κύπρου για να μην υπάρξουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, χτες, στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Μάτι Βανχάνεν. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Φυσικά η επίλυση του ζητήματος (σ.σ. του Κυπριακού) θα διευκολύνει τα πράγματα ως προς την πρόοδο των (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων. Δε συνδέονται αυστηρά, πρόκειται για δύο χωριστά πράγματα, ωστόσο είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε επίσης πρόοδο στο Κυπριακό».

Επίσης, επανέλαβε ότι εάν η Αγκυρα δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης ανοίγοντας τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της σε πλοία και αεροπλάνα που προέρχονται από την Κύπρο, «αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη νέα κυβέρνηση(2009-10-16 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις(2009-05-20 00:00:00.0)
Αρνητικές εξελίξεις πίσω από τη θριαμβολογία(2006-12-13 00:00:00.0)
Χρησμοί... Πυθίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση(2006-11-21 00:00:00.0)
Προβλήματα διαπιστώνει ο αρμόδιος επίτροπος(2006-10-05 00:00:00.0)
Περιμένουν προτάσεις από τους Ελληνοκύπριους(2004-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ