Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιμένουν προτάσεις από τους Ελληνοκύπριους

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι επόμενες προτάσεις για πρόοδο και τελική λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προέλθουν από την ίδια τη Λευκωσία και όχι από ξένα κέντρα.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Μάικλ Κλόσον, σε ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση του Κυπροαμερικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ανέφερε ότι μετά το δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν», έφθασε η ώρα για την υποβολή εφικτών προτάσεων, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να προωθήσουν αυτές τις προτάσεις.

«Η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», είπε, «έχει αργήσει πολύ και είναι καιρός να υπάρξει τέλος».

Στο μεταξύ, έφθασε αργά χτες το βράδυ στην Κύπρο για σύντομη επίσκεψη ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Σήμερα το πρωί ο Ζ. Μπαρόζο θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, που επέστρεψε χτες στην Κύπρο από τις επισκέψεις του στη Φινλανδία και στην Εσθονία. Ο Ζ. Μπαρόζο θα αναχωρήσει από την Κύπρο σήμερα το μεσημέρι.

Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Είναι απαράδεκτο να αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία, χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό», υποστήριξε σε διάλεξη, που έδωσε στα Κατεχόμενα, ο «πρωθυπουργός» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οπως ισχυρίζεται, πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου, ο ίδιος συζήτησε το θέμα με πολλούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κανένας δεν του είπε ότι αναμένει την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία με άλυτο το Κυπριακό, στοιχείο, το οποίο, όπως είπε, «θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί καλά η Αγκυρα». Επιπλέον, ο Μ. Ταλάτ ανέφερε πως η επιστροφή του Βαρωσιού (της νέας πόλης της Αμμοχώστου) και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού είναι μέρος της λύσης του προβλήματος και δεν είναι σωστό να συζητούνται εκτός των διαδικασιών για τη λύση.

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν το δικαίωμα να απαιτούν κάτι τέτοιο, αφού αυτοί ευθύνονται με το ΟΧΙ τους για τη μη επιστροφή και τη μη αποχώρηση του στρατού», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός».

Ποινική δίωξη κατά της υπουργού Υγείας

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Σόλων Νικήτας, έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να καταχωρίσει ποινική δίωξη εναντίον της υπουργού Υγείας, Ντίνας Ακκελίδου. Ο Σ. Νικήτας έδωσε τις οδηγίες αφού μελέτησε το πόρισμα που του επέδωσε η Αστυνομία, ύστερα από επιστολή που απέστειλε η Ντ. Ακκελίδου σε δικαστή του επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας σε σχέση με εκδικαζόμενη υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών.

Η υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δε θα ήθελε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πριν από την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις επισκέψεις του στη Φινλανδία και στην Εσθονία.

Η Ντ. Ακκελίδου αναχώρησε χτες το απόγευμα για την Ιταλία.

Η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή της εκφράζει την αμέριστη και σταθερή συμπαράστασή της στην υπουργό Υγείας, ύστερα από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να τη διώξει ποινικά.

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές που ως άνθρωπος και ως πολιτικός αδίκως διώκεται, θα σταθούμε στο πλευρό της», αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει στις εγγυήσεις τρίτων ο Ταλάτ(2009-12-10 00:00:00.0)
Βαφτίζει «διένεξη» την κατοχή...(2009-06-26 00:00:00.0)
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ(2006-07-04 00:00:00.0)
Πιέσεις από ΕΕ στην Κύπρο για υποχωρήσεις(2006-07-04 00:00:00.0)
Δεν έχει θρησκευτικές καταβολές η κυπριακή διένεξη(2006-06-08 00:00:00.0)
Διαψεύδονται τουρκικοί ισχυρισμοί(2005-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ