Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα φούμαρα της «δημοκρατίας»

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μόλις έντεκα μέρες μετά την εκλογή της, έδωσε το πρώτο μάθημα «συμμετοχικής δημοκρατίας» και «δημόσιας διαβούλευσης». Εστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν άγρια τους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης γιατί απαιτούσαν το αυτονόητο. Μέτρα για την προστασία των ανέργων, το δικαίωμα στη δουλειά. Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι η «δημοκρατία» στον καπιταλισμό, όπως και αν βαφτίζεται, δεν είναι παρά μια μορφή συγκάλυψης της δικτατορίας της αστικής τάξης που εξαναγκάζει τους εργάτες να πωλούν ως εμπόρευμα την εργατική τους δύναμη, το σώμα και το μυαλό τους, στον κεφαλαιοκράτη με αντάλλαγμα λίγα ψίχουλα για να επιβιώσουν και αν διεκδικήσουν παραπάνω πέφτει βούρδουλας του θανάτου.

Η κυρίαρχη παραγωγική σχέση στον καπιταλισμό είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γεννά κέρδη για μια χούφτα κεφαλαιοκρατών, φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους. Σε αυτές τις συνθήκες η όποια πολιτική ισότητα και συμμετοχή για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι «αέρας κοπανιστός». Για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του είναι ένα πολιτικό μέσο δημιουργίας ψευδαισθήσεων και απόσπασης της «συναίνεσης». Ενα μέσο για να περάσει, με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, τα αναγκαία κάθε φορά μέτρα που συντελούν στη διατήρηση και αναπαραγωγή του καπιταλισμού. Ομως, όπως και χτες, όταν οι εργάτες δεν «τσιμπάνε», το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης διατάσσει τη βίαιη καταστολή τους.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στελεχώνεται από πρόσωπα εκπαιδευμένα, στα κατάλληλα πανεπιστήμια, με θητεία σε πολυεθνικές, έτοιμα να υπηρετήσουν αδιάλλακτα την τάξη των καπιταλιστών και όχι να λύσουν λαϊκά προβλήματα. Αλλωστε, η σχέση τους με το λαό είναι ανύπαρκτη. Και θα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα τη μέθοδο καλλιέργειας ψευδούς συνείδησης. Και ψυχολογίας ότι χωρίς αφεντικά δε θα 'χουμε δουλειά. Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την τέχνη τους αυτή. Θα προσπαθήσουν ώστε οι συνειδήσεις των εργαζομένων να μην αντανακλούν αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Μετονομάζουν τη «δημόσια τάξη» σε «προστασία του πολίτη». Χτυπάνε τους εργάτες και αναγγέλλουν τη δημιουργία ειδικών υπηρεσιών με τη συμμετοχή «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» για να παραπονούνται όσοι τους χτυπάνε τα ΜΑΤ. Ως αντιπολίτευση κατέκριναν τάχα την ιδιωτικοποίηση τμήματος του λιμανιού του Πειραιά και ως κυβέρνηση ψάχνουν τρόπο να το ιδιωτικοποιήσουν ολόκληρο, ισχυριζόμενοι ότι είναι προς όφελος των εργαζομένων. Ομως, όσο η επίθεση αγριεύει, όσο οξύνεται η ταξική πάλη οι δημαγωγοί θα μετατρέπονται από δεινοί ρήτορες σε απατεώνες.

Τα λόγια του ΚΚΕ δεν πρόλαβαν να σωθούν: «Ερχεται θύελλα αντεργατικών μέτρων. Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή». Το ΠΑΣΟΚ χτύπησε τους εργάτες και πουλά το λιμάνι του Πειραιά. Απαιτείται άμεσα μαζική οργάνωση των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα και ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Η ΓΣΕΕ δεν έβγαλε κιχ για το χτύπημα. Απαιτείται η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Να πετάξει από τους κόλπους του τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που εμποδίζουν την ανάπτυξη των αγώνων. Να βάλει φρένο στα αντεργατικά μέτρα που έρχονται. Να δημιουργήσει τους όρους της αντεπίθεσης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής. Τα εργοστάσια στους εργάτες. Η γη λαϊκή περιουσία για να ζουν οι αγρότες από τη δουλειά τους στο χωράφι. Τα θεμέλια του δρόμου αυτού μπορούν να μπουν σήμερα, με την ένταση και ανάπτυξη της ταξικής πάλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ