Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Αγρια επίθεση με ρόπαλα και ΜΑΤ ενάντια σε απεργούς μεταλλεργάτες

Η «συμμετοχή του πολίτη» που το ΠΑΣΟΚ έκανε και προεκλογικό του σύνθημα χτυπιέται αλύπητα, όταν ο εργάτης οργανώνεται ταξικά για να κερδίσει το δίκιο του

Δύο εργάτες κατέληξαν στο νοσοκομείο

Eurokinissi

Δύο εργάτες κατέληξαν στο νοσοκομείο
Βροχή από χημικά, ακόμα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και άγριος ξυλοδαρμός ήταν η «υποδοχή» που επιφύλαξε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Αμέτρητες δυνάμεις καταστολής, ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, με ατόφια την εντολή της κυβέρνησης, βρέθηκαν σε πλήρη δράση μετατρέποντας την Πειραιώς στο ύψους του υπουργείου Εργασίας και την συμβολή των οδών Ευριπίδου και Αθηνάς σε πεδίο μάχης κατά των εργατών και θάλαμο αερίων. Χτυπώντας ανελέητα με γκλομπς και ρίχνοντας συνεχώς χημικά, χτύπησαν τους εργάτες αλύπητα. Ενας εργάτης μεταφέρθηκε από συναδέλφους τους σε κοντινό ιατρείο με σπασμένα δόντια για τις πρώτες βοήθειες και ένας δεύτερος στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά επειδή του έφυγαν νύχια από τα δάχτυλα των χεριών του όταν τον πάτησαν άντρες των ΜΑΤ. Ηταν τέτοιες οι εντολές προς τις δυνάμεις καταστολής που ακόμα και ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, δέχτηκε προπηλακισμούς ενώ είχε ενημερώσει για την ιδιότητά του!

Ζητούσαν δουλειά με δικαιώματα

Η χτεσινή κινητοποίηση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης στο υπουργείο Εργασίας έγινε στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν τα ταξικά σωματεία του κλάδου, απαιτώντας μέτρα για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη και πραγματική προστασία των ανέργων.

Η κυβέρνηση υποδέχτηκε τους εργάτες με εντολή στους «προστάτες του πολίτη» να σπάσουν κεφάλια
Η κυβέρνηση υποδέχτηκε τους εργάτες με εντολή στους «προστάτες του πολίτη» να σπάσουν κεφάλια
Στις 9 χτες το πρωί, οι εργάτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη στης Ζώνης στο Πέραμα. Με τα αυτοκίνητά τους και τις μοτοσικλέτες τους, ξεκίνησαν πορεία συγκροτώντας ένα τεράστιο κομβόι. Η ντουντούκα που είχε στηθεί στο αυτοκίνητο «επικεφαλής», απηύθυνε συνεχώς το κάλεσμα «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι», ξεκαθάριζε ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και κατέθετε τα αιτήματα των απεργών.

Το κομβόι, αφού πέρασε από το λιμάνι του Πειραιά λίγο μετά τις 11 το πρωί, μέσω της Πειραιώς, έφτασε στην πλατεία Κουμουνδούρου, από όπου οι απεργοί άφησαν στη λεωφόρο τα οχήματά τους και συγκρότησαν μια μαζική, μαχητική συγκέντρωση με συνθήματα: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε». Με πορεία έφτασαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος τους περίμενε στο πεζοδρόμιο μπροστά από το υπουργείο και πήγε να τους σφίξει το χέρι... Στη διάρκεια της συνάντησης που ακολούθησε οι συνδικαλιστές θέτοντάς του τα προβλήματα που υπάρχουν στη Ζώνη, με κυρίαρχο αυτό της ανεργίας, ζήτησαν από τον υπουργό ανάμεσα στα άλλα αιτήματα, ως ελάχιστο μέτρο αντιμετώπισής της, την άμεση οικονομική ενίσχυση των ανέργων με 1.500 ευρώ. Ακουσαν τον Α. Λοβέρδο να τους δίνει απαντήσεις «καρμπόν» με αυτές που εισέπρατταν από τους υπουργούς της ΝΔ, όπως η επιδότηση των επιχειρηματιών για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την έκτακτη ενίσχυση. Λίγα λεπτά μετά, η κυβέρνηση αποκάλυψε ολοκληρωτικά το αληθινό της πρόσωπο...

Η τρομοκρατία δεν πέρασε

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει την ανοχή των εργατών δεν πέρασε. Μετά την απάντηση Λοβέρδου, που δεν ικανοποιούσε τα δίκαια αιτήματά τους, προσπάθησαν να αποκλείσουν συμβολικά τις εισόδους του υπουργείου. Τότε άρχισε η έφοδος των δυνάμεων καταστολής, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και κλομπς. Ωστόσο, η επίθεση δεν «καρποφόρησε». Οι εργάτες παρέμεναν εκεί παλικαρίσια. Παράλληλα, μέσα σε λίγη ώρα άρχισαν να καταφτάνουν εργάτες άλλων κλάδων, μετά το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ που, στο αίτημά του να δει τον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής για να καταγγείλει αυτό το αίσχος δέχτηκε προπηλακισμούς από τους «ράμπο».

Κάτω από την αποφασιστικότητα των εργατών που προέταξαν το όπλο της αλληλεγγύης, οι δυνάμεις καταστολής οπισθοχώρησαν, ωστόσο όλη η περιοχή είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης διμοιριών ΜΑΤ.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι δόθηκε από τα σωματεία το σύνθημα να ξεκινήσει πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή. Τότε, κλούβες των ΜΑΤ έφραξαν το δρόμο στην Πειραιώς αλλά και στη συμβολή των Ευριπίδου - Αθηνάς όταν το κομβόι προσπάθησε να κάνει παράκαμψη. Ταυτόχρονα άρχισε δεύτερη, ακόμα πιο σφοδρή επίθεση σε βάρος των εργατών ξανά με χημικά και πιο άγριο ξυλοδαρμό. Ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν. Η επίθεση ήταν τέτοια που προκάλεσε την οργή όλων όσοι βρίσκονταν σε εκείνη την περιοχή. Και πάλι η αποφασιστικότητα των εργαζομένων έδωσε τέλος στην έφοδο. Οι εργατοτεχνίτες ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την ερχόμενη βδομάδα. Η μορφή της κινητοποίησης θα καθοριστεί από τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των προεδρείων των σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ