Τρίτη 22 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ενέργεια και τζόγος πρώτα στη μακρά λίστα

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ

Στο πεδίο της ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την Ενέργεια, συγκρούονται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα
Στο πεδίο της ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την Ενέργεια, συγκρούονται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα
Ψηλά στην ατζέντα της αντιλαϊκής πολιτικής περνά η επιτάχυνση και παραπέρα κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε χτες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον Α. Σαμαρά με τη συμμετοχή και της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης. Για την παροχή νέων διαβεβαιώσεων, την κύρωση των συμφωνιών τους με τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ), ο υπουργός της συγκυβέρνησης υπενθύμισε την παρακολούθηση του προγράμματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά τα «θέματα που σχετίζονται με τις επενδύσεις, την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις».

«Κρίσιμο» είναι, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, το α' εξάμηνο του 2013, μέσα στο οποίο σχεδιάζουν να εκχωρήσουν σε λεγόμενους «στρατηγικούς επενδυτές» τον έλεγχο και τα μετοχικά πακέτα που διαχειρίζεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ σε 11 εταιρείες και βασικές υποδομές. Θέσεις μάχης γύρω από τη μοιρασιά της λείας, παίρνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις για λογαριασμό των μονοπωλίων που καθένας από αυτούς στηρίζει και εκπροσωπεί.

Με αιχμή τον έλεγχο το κλάδου της ενέργειας (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ), όπου επιχειρούν να πατήσουν πόδι ρωσικά μονοπώλια («Gazprom» και «Sintez») εκδηλώνονται έντονοι κρατικομονοπωλιακοί ανταγωνισμοί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ και ΗΠΑ). Πρώτες στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που προγραμματίζουν να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του Μάρτη, είναι η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και ο ΟΠΑΠ. Ακόμα:

  • Στο χρονοδιάγραμμα για το 2013, με βάση την προβλεπόμενη σήμερα κλιμάκωση, προβλέπεται η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων για τις εξής εταιρείες: ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ΟΠΑΠ, Ελληνικά Ταχυδρομεία, περιφερειακά αεροδρόμια, ΛΑΡΚΟ, αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», οι περιοχές - φιλέτα Κασσιόπη Κέρκυρας και Αφάντου Ρόδου, η περιοχή - φιλέτο «Μικρό Καβούρι», πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες.
  • Για το 2014, προγραμματίζεται η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων για ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, πώληση 17% της ΔΕΗ, «αξιοποίηση» των Οργανισμών Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ, ΟΛΘ), επίσης και περιφερειακών λιμανιών, παραχώρηση Εγνατίας Οδού, «αξιοποίηση» του παλιού αεροδρομίου Ελληνικού με πανωπροίκι τη γύρω παραλιακή ζώνη, αεροδρόμιο Σπάτων (πώληση της κρατικής συμμετοχής και χρονική επέκταση της σύμβασης με τη «Χόχτιφ»), περιφερειακά αεροδρόμια (β' φάση), «αξιοποίηση» μαρινών, πώληση δικαιωμάτων «ψηφιακού μερίσματος».
Φιλέτο και οι μεταφορές

Η τελευταία «επικαιροποίηση» προβλέπει την ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ του ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και της θυγατρικής «Rosco» (σιδηροδρομικοί σταθμοί, συντήρηση τροχαίου υλικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού). Ενόψει ιδιωτικοποίησης, προβλέπεται, ο διαχωρισμός των λειτουργιών του ΟΣΕ, με την ίδρυση ανεξάρτητης εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού, η οποία απορροφά τον αντίστοιχο κλάδο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε στα πλαίσια του Οργανισμού.

Στις λίστες των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται επίσης ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ, Καζίνο Πάρνηθας, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ). Τα μεγάλα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) θα εκχωρηθούν μεμονωμένα σε ενδιαφερόμενα μονοπώλια. Σε ενιαίο πακέτο θα εντάξουν, προκειμένου στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν, τα περιφερειακά λιμάνια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που υπόσχονται κέρδη στους ιδιώτες. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, «έντονο ενδιαφέρον» για το λιμάνι του Πειραιά έχει εκδηλωθεί από την κινεζική «Cosco», ενώ αναμένουν και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλους «ανταγωνιστές».

Οι «μετρήσιμοι στόχοι» στους οποίους αναφέρθηκε ο Κ. Χατζηδάκης, για το 12μηνο 2013 κλιμακώνονται με ποσά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προσδιορισμένα σε «τριμηνιαία βάση», όπως σημειώνεται στην πρόσφατη «έκθεση αξιολόγησης» της Κομισιόν. Τα προβλεπόμενα «έσοδα» από τις ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου 2013 - 2016, αυτές που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εκτρώματος που έχουν διαμορφώσει, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προβλέπονται στα 10,4 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, σημειώνει το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση έχει εντοπίσει επιπλέον 10.000 ακίνητα «εκτιμώμενης αξίας» ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη «βάση για την επόμενη φάση των ιδιωτικοποιήσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ