Ο απαράδεκτος, δολοφονικός αποκλεισμός σε βάρος της Κούβας που έχει επιβληθεί πριν από 50 χρόνια έχει στοιχίσει τουλάχιστον 96 δισ. δολάρια. Με σημερινές τιμές το ποσό αυτό φτάνει στα 236 δισ. δολάρια, όπως προκύπτει από έκθεση της Κούβας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η έκθεση παρουσιάστηκε στις βασικές της γραμμές την προηγούμενη Τετάρτη στην Αβάνα από τον Κουβανό ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια.
Στις 28 του Οκτώβρη, κατά πάσα πιθανότητα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα κληθεί για 18η φορά να αποφασίσει την καταδίκη του αποκλεισμού. Πέρσι, το ψήφισμα υιοθετήθηκε από 185 κράτη, ενώ ενάντιά του ψήφισαν μόνον 3 χώρες.
Οπως σημείωσε ο Ροντρίγκες Παρίγια, η έκθεση αποχτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος ανανέωσε τον αποκλεισμό για ακόμα ένα χρόνο.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι το «εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ επιβάλλει την ανανέωση της ισχύος του νόμου περί "Εμπορίου με τον εχθρό"» όπου εντάσσεται και ο εμπορικός αποκλεισμός κατά της Κούβας. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το 1917, όταν, στη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις εμπορικές ανταλλαγές με τις «εχθρικές» χώρες . Σήμερα οι περιορισμοί αυτοί, που εν τω μεταξύ εμπλουτίστηκαν και με αλλά μέτρα αφορούν αποκλειστικά και μόνον την Κούβα!!!!.
«Η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ δείχνει ότι η χώρα αυτή δεν έκανε κανένα βήμα για τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματιστικού αποκλεισμού σε βάρος της Κούβας. Αντίθετα, η αμερικανική κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά την απαίτηση της ΓΣ του ΟΗΕ και ενίσχυσε τον αποκλεισμό με σωρεία νέων μέτρων κατά της Κούβας», σημειώνεται στο κείμενο της κυβέρνησης της Κούβας. Η έκθεση καλύπτει το διάστημα μέχρι το Μάη και γι' αυτό δεν αναφέρεται στα μέτρα για τη διευκόλυνση ταξιδιών και εμβασμάτων των Κουβανών που ζουν στις ΗΠΑ που εφαρμόστηκαν από τις αρχές του Σεπτέμβρη.
Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αυτά τα τελευταία μέτρα «ανεπαρκή και περιορισμένης εμβέλειας» μιας και αποτελούν «στρογγύλεμα» ορισμένων από τις υπερβολές των μέτρων της διοίκησης Μπους.
Ο Κουβανός διπλωμάτης θύμισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση ανταλλαγής φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων μεταξύ των 2 χωρών και ότι περιορισμούς αντιμετωπίζει και το εμπόριο με τρίτες χώρες γιατί απαγορεύονται οι εξαγωγές στην Κούβα ιατρικών μηχανημάτων με ενσωματωμένα εξαρτήματα αμερικανικής προέλευσης. Ο Κουβανός υπουργός ζήτησε την άμεση άρση του αποκλεισμού, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια μονομερής ενέργεια και κατά συνέπεια πρέπει μονομερώς να αρθεί».
Η απαίτηση αυτή γίνεται ακόμα πιο επείγουσα σήμερα μετά τις τεράστιες καταστροφές που είχαν προκαλέσει πέρσι οι τυφώνες με ζημίες στο ύψος του 10% του ΑΕΠ, αλλά και επειδή οι προσπάθειες του κουβανικού λαού δυσκολεύονται από τις επιπτώσεις που έχει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η όξυνση της επιθετικότητας της ΕΕ που αρνείται επίμονα να άρει την απαράδεκτη «κοινή θέση» σε βάρος της Κούβας, από την ένταση των προσπαθειών των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας στο νησί.
Δε θα έπρεπε κριτήριο της ψήφου στις 4 του Οκτώβρη να είναι και το κατά πόσο οι πολιτικές δυνάμεις δεσμεύονται να αγωνιστούν για την άρση της «κοινής θέσης» της ΕΕ, που στην πράξη δεν είναι τίποτε άλλο από τη δυτικοευρωπαϊκή εκδοχή της ίδιας απαράδεκτης και δολοφονικής ιμπεριαλιστικής τακτικής απέναντι στην Κούβα;