Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά της Κούβας

Σε μια νέα κίνηση επιθετικότητας κατά της Κούβας προχώρησαν οι ΗΠΑ, με την απέλαση την Παρασκευή δύο μελών της κουβανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, με την «αιτιολογία» ότι δήθεν «πραγματοποίησαν δραστηριότητες ενάντια στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Η ανακοίνωση έγινε από την εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μόργκαν Ορτάγκους, και συνοδεύτηκε και από μέτρα περιορισμού των κινήσεων των Κουβανών διπλωματών και των οικογενειών τους μόνο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Την ενέργεια αυτή καταδίκασε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, κάνοντας λόγο για «συκοφαντική κατηγορία», που αποσκοπεί να προκαλέσει μια νέα διπλωματική κλιμάκωση ενόψει και της Ολομέλειας της ΓΣ του ΟΗΕ, με απώτερο στόχο να οδηγήσει στο κλείσιμο πρεσβειών και να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τον πολύμορφο αποκλεισμό. Ταυτόχρονα, ο Κουβανός ΥΠΕΞ παρουσίασε την πρόταση ψηφίσματος για την άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, που και φέτος η χώρα του θα παρουσιάσει στον ΟΗΕ, ψήφισμα το οποίο κάθε χρόνο στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών - μελών του.

Αυτή η απέλαση Κουβανών διπλωματών έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί ακόμα πιο σκληρά μέτρα και κυρώσεις, όπως οι περιορισμοί που ανακοίνωσαν πρόσφατα στις εκπαιδευτικές ομαδικές εκδρομές στο νησί, η ακύρωση αδειών σε σκάφη αναψυχής και επιβατών συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιέρων και στα εμβάσματα προς το νησί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ