Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέα καταδίκη του εγκληματικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στις 28/10 για άλλη μια φορά (την 23η συνεχόμενη) η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε τον βάρβαρο πολύμορφο αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ. Από τα συνολικά 193 κράτη - μέλη του Οργανισμού τα 188 υιοθέτησαν το ψήφισμα για τον τερματισμό του αποκλεισμού. Οπως πάντα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν το αίτημα άρσης ενώ και 3 νησιωτικά κρατίδια (Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία και Παλάου) απείχαν από την ψηφοφορία.

Οπως σημείωσε στην εμπεριστατωμένη ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, το συνολικό κόστος αυτών των 52 χρόνων της εφαρμογής του εγκληματικού αποκλεισμού υπολογίζεται σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι επιπτώσεις του είναι μεγάλες στον τομέα Υγείας λόγω του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής συγκεκριμένων φαρμάκων και υλικών.

Η επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού κατά της Κούβας από τις ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια έχει δυναμώσει ακόμα περισσότερο, ξεκίνησε μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης (μπήκε σε πλήρη εφαρμογή το Φλεβάρη του 1962, επί κυβέρνησης Κένεντι) και όλα αυτά τα χρόνια έχει συγκεκριμενοποιηθεί μέσω διαφόρων προεδρικών αποφάσεων και νόμων, όπως οι λεγόμενοι εξωεδαφικοί «Χελμς - Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» (από τα ονόματα των γερουσιαστών που τους πρότειναν), που προβλέπουν κυρώσεις και σε τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Κούβα.

Η σοσιαλιστική Κούβα παρά τους εμφανείς περιορισμούς που της επιβάλλονται, παρά τον εμφανή αρνητικό διεθνή συσχετισμό (σε σχέση με την περίοδο που υπήρχαν η ΕΣΣΔ και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες που την στήριζαν πολύμορφα), κάνει τεράστια προσπάθεια να διατηρήσει τις πολύ σημαντικές κατακτήσεις της Επανάστασης, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πρόνοια. Την ίδια στιγμή προσφέρει απλόχερα τη διεθνιστική της αλληλεγγύη σε δεκάδες χώρες στον κόσμο για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τελευταία χαρακτηριστική πράξη ενός ανώτερου ανθρωπισμού η αποστολή 256 γιατρών και νοσηλευτών της Κούβας, που προσφέρουν τη βοήθειά τους στη Δυτική Αφρική για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού του «Εμπολα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ