187 χώρες υπερψήφισαν, 3 τάχθηκαν κατά και 2 απείχαν
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Πρωτοφανής είναι η νίκη για την Κούβα στην ψηφοφορία που διεξήχθη την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η Κούβα στο σώμα με αίτημα την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης έλαβε 187 ψήφους υπέρ, ενώ, ως συνήθως, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Νήσοι Παλάου καταψήφισαν το κείμενο και η Μικρονησία και τα Νησιά Μάρσαλ αποφάσισαν να απόσχουν. Ετσι, φέτος δύο ακόμα χώρες προστέθηκαν σε σχέση με πέρσι στη διεθνή απαίτηση για άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού. Να σημειωθεί ότι από το 1992 αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που υπερψηφίζουν το κείμενο, κάνοντας έτσι σχεδόν ομόφωνη την απόρριψη της πολιτικής γενοκτονίας που επιβάλλουν για περίπου 50 χρόνια οι ΗΠΑ.
Στο κείμενο, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται πως η άμεση οικονομική ζημιά για τον κουβανικό λαό λόγω της επιβολής του αποκλεισμού, έως το Δεκέμβρη του 2008, ανέρχεται στα 96 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα ανερχόταν σε 236,22 δισ. δολάρια αν ο υπολογισμός γινόταν με τις σημερινές τιμές του αμερικανικού δολαρίου.
Απαντώντας ουσιαστικά στην Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στη δευτερολογία του, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της ότι το συγκεκριμένο θέμα δε θα έπρεπε να συζητηθεί στη ΓΣ του ΟΗΕ επειδή αποτελεί «διμερές ζήτημα» και ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να εγκαθιδρύει τις όποιες εμπορικές σχέσεις θεωρεί σωστές με άλλο κράτος, επιχειρώντας να μειώσει τις συνέπειες αυτής της εγκληματικής πολιτικής στην Κούβα. Οπως τόνισε ο Παρίγια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει εξαιτίας των νόμων Τοριτσέλι και Χελμς - Μπάρτον, του 1992 και του 1996 αντίστοιχα, οι οποίοι προβλέπουν επιβολή κυρώσεων σε τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Κούβα.