Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 - 1η έκδοση - αριθ. φύλλου: 10480

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Κομμουνιστική Διεθνής

Ενα λεύκωμα, προσφορά ιδιαίτερα στις νέες γενιές των κομμουνιστριών και κομμουνιστών, με πληροφορίες, αρχειακά και φωτογραφικά ντοκουμέντα χρήσιμα στην απόκτηση ιστορικής γνώσης και στην ανάπτυξη της επαναστατικής, εργατικής, κομμουνιστικής συνείδησης, βρίσκεται ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, με εκδότη τη «Σύγχρονη Εποχή». Πρόκειται για το λεύκωμα για την Κομμουνιστική Διεθνή. Μια σπουδαία έκδοση, αντάξια της ιστορίας της Διεθνούς.

Η Κομμουνιστική (ή Τρίτη) Διεθνής (ΚΔ) υπήρξε έκφραση της αναγκαιότητας διεθνούς ενότητας του επαναστατικού εργατικού κινήματος στην περίοδο από την ίδρυσή της (1919) έως την αυτοδιάλυσή της (1943). Η ιστορία της αποτυπώνει το βαθμό ωριμότητας του επαναστατικού κινήματος μέσα στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων αυτής της χρονικής περιόδου, καθώς και τις διακυμάνσεις στο συσχετισμό, την πρωτοφανή νίκη του κομμουνιστικού κινήματος με την επικράτηση της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία, αλλά και τις δυσκολίες από την επίδραση του οπορτουνισμού στο κίνημα ιδιαίτερα των ηγέτιδων καπιταλιστικών χωρών, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων με την εκδήλωση ιμπεριαλιστικών πολέμων.


ΣΕΛ.  11  -  16


Εργα και ημέρες των «πραματευτάδων»

Αστικό κράτος και πολιτιστική κληρονομιά. Τα «πολιτιστικά διαπιστευτήρια» του αστικού πολιτικού συστήματος στο κεφάλαιο.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
«Ποιήματα» ενός αφοσιωμένου δημιουργού

Εκθεση έργων του Σταύρου Μπαλτογιάννη στο Μουσείο Μπενάκη.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νέο φορτηγό για το διαστημικό σταθμό

Το μη επανδρωμένο ιαπωνικό σκάφος μεταφοράς φορτίων HTV προορίζεται ως μια ακόμη επιλογή για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ενόψει της απόσυρσης των αμερικανικών Διαστημικών Λεωφορείων.


ΣΕΛ.  1
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δικομματική στήριξη στα συμφέροντα

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές τους ενισχύουν τη μετατροπή του Αθλητισμού σε εμπόρευμα προς όφελος των επιχειρηματιών.


ΣΕΛ.  17
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Ναυαγοί στα πελάγη των κερδών

ΣΕΛ.  24

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ