Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Ο Κλίντον σε ρόλο ανεπίσημου διπλωμάτη

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Σε ρόλο ανεπίσημου «πυροσβέστη» της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη ΛΔ Κορέας ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε χτες στην Πιονγιάνγκ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ. Το επίσημο πρόσχημα για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κλίντον στη ΛΔ Κορέας είναι οι προσπάθειες για απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων δημοσιογράφων Λόρα Λινγκ και Ούνα Λι, που καταδικάστηκαν το Μάρτη σε 11ετή καταναγκαστικά έργα επειδή πέρασαν στη ΛΔ Κορέας παράνομα απ' τη μεριά των συνόρων με την Κίνα. Η συζύγός του, νυν υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, απ' το Ναϊρόμπι της Κένυας όπου ξεκινά 11ήμερη περιοδεία στην Αφρική, αρνήθηκε να αποκαλύψει την επίσημη ιδιότητα με την οποία ο Μπιλ Κλίντον μετέβη στη ΛΔ Κορέας για συζητήσεις με την ηγεσία της χώρας. Αρκέστηκε πάντως να δηλώσει πως ο «Λευκός Οίκος θα κάνει ανακοινώσεις μετά το πέρας της αποστολής του πρώην Προέδρου».

Εντούτοις, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ήταν πιο αποκαλυπτικό αφού μετέδωσε την είδηση των πολύωρων συνομιλιών του Προέδρου Κιμ Γιονγκ Ιλ με τον Μπιλ Κλίντον αναφέροντας πως συζητήθηκε «εξαντλητικά ευρεία γκάμα ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Μάλιστα, στην ίδια ανταπόκριση ο Κλίντον φέρεται πως μετέφερε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη προφορικό προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα...

Ας σημειωθεί πάντως πως την περασμένη βδομάδα, η Πιονγιάνγκ είχε απευθύνει πρόσκληση στην Ουάσιγκτον για άμεσες συνομιλίες προκειμένου να επιλυθούν οι μεταξύ τους διαφορές με αφορμή την αναστολή της διαδικασίας τερματισμού του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος έπειτα απ' τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές.

Αργά χτες έγινε γνωστό ότι δόθηκε χάρη στις δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ