Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο «κυβερνοπόλεμος» στο επίκεντρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εάν πραγματοποιείτο θα ήταν η ευρύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία: Το 2003 το Πεντάγωνο και οι μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν μία μαζική κυβερνοεπίθεση με στόχο το πάγωμα όλων των τραπεζικών καταθέσεων και λογαριασμών του Σαντάμα Χουσεΐν καθώς και να παραλύσουν όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα της κυβέρνησης του Ιράκ πριν την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

«Γνωρίζαμε ότι μπορούσαμε να τον επιτύχουμε - είχαμε τις τεχνικές δυνατότητες» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου που εργάστηκε στην εκπόνηση του σχεδίου, στην εφημερίδα «New York Times» που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ζήτημα. Εντούτοις, η κυβέρνηση Μπους δεν έδωσε ποτέ το πράσινο φως εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι συνέπειες δε θα περιορίζονταν μόνο στο Ιράκ αλλά ενδεχομένως θα δημιουργείτο ένας χρηματοοικονομικός όλεθρος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, ακόμη και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της πολυπλοκότητας των παγκόσμιων δικτύων.

Το σχέδιο έμεινε στα συρτάρια του Λευκού Οίκου, ενώ οι ηλεκτρονικές επιθέσεις των Αμερικανών περιορίστηκαν στις τηλεπικοινωνίες και σε στρατιωτικά δίκτυα, όπως είχε γίνει και στον πόλεμο της Σερβίας το 1999.

Πάντως, η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι η πρώτη που θέτει το ζήτημα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου σε υψηλή προτεραιότητα, τόσο σε αμυντικό επίπεδο, προστατεύοντας τα δίκτυα των ΗΠΑ, όσο και σε επιθετικό, πραγματοποιώντας επιθέσεις με άκρα μυστικότητα.

Εντός των προσεχών βδομάδων, σύμφωνα με τους «New York Times», ο Πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει το διορισμό στο Λευκό Οίκο του επικεφαλής του «κυβερνοστρατηγείου» για την προστασία των αμερικανικών υπολογιστικών δικτύων, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στη στρατιωτική αποτροπή, ενώ η μέχρι σήμερα επικεφαλής Μελίσα Χάθαγουέι παραιτήθηκε χτες για προσωπικούς λόγους, σύμφωνα με το βρετανικό BBC. Για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, προηγήθηκαν σειρά αποκαλύψεων για «επιθέσεις» που δέχτηκαν υπηρεσίες, δορυφόροι, κέντρα διοίκησης ακόμη και το σύστημα ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ από τη Ρωσία και την Κίνα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξυπνοι» δολοφόνοι(21/12/2021)
Απώθηση τζιχαντιστών από μαχητές της «Χεζμπολάχ»(10/6/2015)
Υποκλοπή δεδομένων εκατομμυρίων Αμερικανών(6/6/2015)
100 μέρες ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας...(30/4/2009)
Το κατεστημένο έχει «ποντάρει» στον Ομπάμα(28/10/2008)
ΑΤΙΤΛΟ(20/5/2008)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org