Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Χ. ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Προώθηση γεωπολιτικών στόχων

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Στην Κένυα βρίσκεται από χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ξεκινώντας την 11ήμερη περιοδεία της σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Ως στόχοι της περιοδείας Κλίντον θεωρούνται μεταξύ άλλων η προώθηση αμερικανικών γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων (π.χ., εξασφάλιση νέων πόρων εισαγωγών πετρελαίου και άλλου ορυκτού πλούτου) αλλά και η επιβολή της «αναπτυξιακής» ατζέντας που έχει προετοιμάσει η Ουάσιγκτον για την ευρύτερη περιοχή με το επιχείρημα πως οι ΗΠΑ «νοιάζονται» για την Αφρική.

Στο Ναϊρόμπι η Κλίντον θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον Σομαλό Πρόεδρο, σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ, στον οποίο θα εκφράσει την ηθική και υλική (π.χ. πωλήσεις όπλων...) υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπροστά στο κύμα επιθέσεων που αντιμετωπίζει από Σομαλούς και ξένους εξτρεμιστές.

Μετά την Κένυα, επόμενοι σταθμοί της περιοδείας Κλίντον θα είναι η Νότια Αφρική, η Νιγηρία, η Αγκόλα, η Λιβερία, η ΛΔ Κονγκό και το Πράσινο Ακρωτήρι.

Πάντως, πριν καλά καλά η Κλίντον αρχίσει την επίσκεψή της στο Ναϊρόμπι η αμερικάνικη πρεσβεία στην Κένυα εξέφρασε τη λύπη της Ουάσιγκτον για την απόφαση των κενυατικών αρχών να μη συγκροτήσουν ειδικό τοπικό δικαστήριο για την τιμωρία όσων ευθύνονται για τη σφαγή χιλιάδων αθώων αμάχων μετά τις τελευταίες εκλογές (αρχές 2008).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ