Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Ενταση του αγώνα ενάντια στο πραξικόπημα

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα
Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση συνεχίστηκαν χτες για 38η μέρα με διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις των λαϊκών δυνάμεων στο Εθνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για το συντονισμό των ενεργειών των επόμενων ημερών αλλά και τις μεγάλες σημερινές κινητοποιήσεις.

Δύο μεγάλες πορείες προς την Τεγκουσιγκάλπα και το Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο της Ονδούρας, θα πραγματοποιηθούν σήμερα από το Εθνικό Μέτωπο Ενάντια στο Πραξικόπημα, ενώ οι πορείες από πολλές μικρότερες πόλεις θα ολοκληρωθούν με μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στο πραξικόπημα.

Ο Χουάν Μπαραόνα, γενικός συντονιστής του Μετώπου, δήλωσε προς την «Πρένσα Λατίνα» ότι εκτός των διαδηλώσεων και των πορειών, ορισμένες εκ των οποίων από απομακρυσμένες περιοχές και πόλεις ξεκίνησαν από χτες, σχεδιάζεται επίσης εκστρατεία «οικονομικού στραγγαλισμού» εντός της χώρας με απεργίες, μποϋκοτάζ και κινητοποιήσεις σε επιχειρήσεις που στηρίζουν το πραξικοπηματικό καθεστώς. Επίσης ο Ισραέλ Σαλίνας, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ενωμένων Εργατών της Ονδούρας (FUTH) τόνισε ότι τα τρία μεγάλα συνδικάτα αναμένονταν να συνεδριάσουν για την κήρυξη μίας ακόμη πανεθνικής απεργίας, ενώ ας σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί της Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζουν την απεργία τους.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, έφτασε στο Μεξικό όπου τον υποδέχθηκε ως αρχηγό κράτους ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, με επικεφαλής τον ΓΓ, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, και ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, που έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή καθώς ορίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσαν ότι θα μεταβούν στην Ονδούρα προκειμένου να ασκήσουν εκ νέου πιέσεις για την επιστροφή του προέδρου Σελάγια και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Την ίδια στιγμή 7 βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος κατέθεσαν πρόταση στο Κοινοβούλιο για τη «χορήγηση αμνηστίας προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο πραξικόπημα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org