Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009 - αριθ. φύλλου: 10439

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Μακρύ χέρι της εργοδοσίας στην προώθηση των αντεργατικών σχεδίων
  • Το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην προώθηση αντεργατικών μέτρων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα στη στήριξη επί της ουσίας της αντεργατικής πολιτικής, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ΠΑΜΕ.
  • Εργοδοτικότερη της εργοδοσίας η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στο σωματείο των εργαζομένων του ξενοδοχείου ΑΣΤΗΡ Βουλιαγμένης.

ΣΕΛ.  8   -   9

ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ σε βάρος της εργατικής τάξης
  • Υπόλογη η κυβέρνηση για το καθεστώς της ανασφάλειας στη ΛΑΡΚΟ
  • Το ΠΑΜΕ είχε προειδοποιήσει για τις συνθήκες δουλειάς στον Ασπρόπυργο στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ»

Δύο εργάτες δε θα ξαναδούν τις οικογένειές τους. Ο ένας στη ΛΑΡΚΟ και ο άλλος στον Ασπρόπυργο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών. Πρόκειται για νέο έγκλημα της εργοδοσίας και της αντεργατικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν την εργατική τάξη σαν αναλώσιμο είδος και θυσιάζουν εργάτες στο βωμό του κέρδους.

Τα εγκλήματα που γίνονται καθημερινά στους εργασιακούς χώρους είναι ανάγκη να πυροδοτήσουν ένταση της εργατικής δράσης για την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της υγείας των εργατών, για ταξική σύγκρουση με το εκμεταλλευτικό σύστημα και την αντεργατική πολιτική.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τις τραγικές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για τη διατήρηση του καθεστώτος των εργολαβιών, για τις εκβιαστικές πιέσεις και την ανασφάλεια που προκαλούν τα σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ. Επίσης, το ΠΑΜΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει την υπουργό Απασχόλησης με έγγραφό του (στις 17 του Φλεβάρη 2009) για τις συνθήκες δουλειάς των εργατών στον Ασπρόπυργο στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ».

Η πιο αποτελεσματική απάντηση είναι η ισχυροποίηση του αγώνα κατά του κεφαλαίου, κατά των πολιτικών και συνδικαλιστικών του εκπροσώπων.


ΣΕΛ.  6  -  7

ΜΠΡΙΓΑΔΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Στο δρόμο της διεθνιστικής αλληλεγγύης

Χτες το βράδυ επέστρεψε η πρώτη αποστολή της πολυμελούς μπριγάδας εθελοντικής εργασίας της ΚΝΕ, από το νησί της Επανάστασης, ενώ η δεύτερη αναμένεται στις 10 Αυγούστου. Και η φετινή μπριγάδα στην Κούβα, εξόπλισε τα περίπου 70 μέλη της με σημαντικές εμπειρίες και διδάγματα.


Απάνθρωπη πραγματικότητα

Την προηγούμενη Πέμπτη η κυβέρνηση ψήφισε την τροπολογία με την οποία θα εξοβελίζονται από το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ολόκληροι κλάδοι και ειδικότητες. Ενα από τα επιχειρήματα που πρόβαλε η κυβέρνηση, όπως και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ, ήταν ο ισχυρισμός ότι τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα ασφαλείας έχουν βελτιωθεί. Τρία εικοσιτετράωρα μετά, ένας εργάτης στη ΛΑΡΚΟ κάηκε ζωντανός όταν τον περιέλουσε καυτή λάβα από μέταλλο και άλλοι τρεις εργάτες τραυματίστηκαν. Επίσης, την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την ψήφιση της αισχρής τροπολογίας, άλλος ένας εργάτης σε εταιρεία ανακύκλωσης έσβησε καταπλακωμένος από τόνους απορριμμάτων. Ο νεκρός εργάτης εντοπίστηκε σχεδόν μετά από δύο μέρες και αφού πρώτα τον αναζήτησε η οικογένειά του. Οι πενήντα και πλέον νεκροί από την αρχή του χρόνου, οι εκατοντάδες σακατεμένοι στα γκέτο της εργοδοσίας διαψεύδουν την κυβέρνηση και αποκαλύπτουν με τον πιο τραγικό τρόπο την απάνθρωπη πραγματικότητα της εκμετάλλευσης, που στηρίζουν με τις πολιτικές τους τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ολοκληρωμένο πρόγραμμα» αντιλαϊκής κλιμάκωσης

ΣΕΛ.  17
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης

ΣΕΛ.  16
ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ 64 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Την Πέμπτη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Ακρόπολη

ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ