Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κοϊζούμι στη ΛΔ Κορέας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ-ΤΟΚΙΟ.--

Την αναστολή της εφαρμογής δύο πρόσφατων νόμων της ιαπωνικής Βουλής που έθεταν οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις εναντίον της ΛΔ Κορέας υποσχέθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγιάνγκ. Επιπλέον, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μετά το πέρας της 90λεπτης συνάντησής του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ, τη χορήγηση βοήθειας σε τρόφιμα (περίπου 200.000 μετρικών τόνων) στο πλαίσιο ανάλογου προγράμματος αρωγής του ΟΗΕ.

Βασικό θέμα στη συνάντηση των δύο ηγετών δεν ήταν τόσο το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά ο επαναπατρισμός απαχθέντων Ιαπώνων πολιτών (κατά τις δεκαετίες '70 και '80) από Βορειοκορεάτες πράκτορες (όπως ισχυρίζεται το Τόκιο). Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ΛΔ Κορέας έχει έως σήμερα παραδεχτεί 10 τέτοιες περιπτώσεις Ιαπώνων απαχθέντων (εκ των οποίων ορισμένοι είχαν επιστρέψει στην Ιαπωνία στο πρώτο ταξίδι του Κοϊζούμι στην Πιονγιάνγκ, το Σεπτέμβρη του 2002). Το βράδυ του Σαββάτου επέστρεψαν απ' τη ΛΔ Κορέας στο Τόκιο άλλα πέντε νεαρά άτομα (ηλικίας από 16 έως 22 ετών) απόγονοι απαχθέντων Ιαπώνων. Δεν επέστρεψε ο 65χρονος Αμερικανός στρατιώτης Τσαρλς Τζέκινγκς, που λιποτάκτησε το 1965 από αμερικανική βάση στη Ν. Κορέα, ο οποίος προτίμησε να μείνει στη ΛΔ Κορέας με τις δύο κόρες του.

Η επίσκεψη του Κοϊζούμι στη ΛΔ Κορέας και η απουσία των (γνωστών κατά καιρούς) εκρηκτικών δηλώσεων του Ιάπωνα ηγέτη κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του ταξιδιού του στην Πιονγιάνγκ εκτόξευσαν στα ύψη τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ιαπώνων, που πλέον φέρεται να κυμαίνεται στο 55% (αύξηση πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες μέσα στους τελευταίους δύο μήνες).

  • Περιπολικό της ιαπωνικής ακτοφυλακής έριξε χτες περίπου 20 βομβίδες δακρυγόνων εναντίον νοτιοκορεατικού αλιευτικού σκάφους που είχε εισέλθει σε ιαπωνικά χωρικά ύδατα, κοντά στο νησί Τουσίμα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός μέλους του πληρώματος.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ