Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΠΕΚ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - «G7»
Πονοκέφαλος το πετρέλαιο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Παρά τις προσδοκίες που αρχικώς προκλήθηκαν από την ανακοίνωση της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας περί αύξησης της παραγωγής της και τη μικρή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, τελικά λίγο πριν τον κλείσιμο των χρηματιστηρίων οι τιμές πήραν και πάλι την ανιούσα... καθώς η αγορά αμφιβάλλει αν η άνοδος της ημερήσιας παραγωγής γύρω στα 2-2,5 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τη διεθνή ζήτηση και να μειώσει τις τιμές.

Εξάλλου, η σαουδαραβική πρόταση, η οποία έγινε προς επίδειξη μετριοπάθειας προς τις καταναλώτριες χώρες στο φόρουμ του Αμστερνταμ, έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων, μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ για τον «ηγεμονικό τρόπο» -και κατόπιν άνωθεν εντολών;- που διατυπώθηκε.

Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας, να βοηθήσει στην αναχαίτιση των τιμών ρεκόρ που έχει φτάσει αυτή την περίοδο ο μαύρος χρυσός επιβεβαίωσε σχεδόν αμέσως τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Συνόδου των G7 στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τους Financial Times «ότι η μονομερής απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή του "μαύρου χρυσού" μπορεί να μειώσει την τιμή βραχυπρόθεσμα».

Οσο για την προσφορά της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας - μέλους του ΟΠΕΚ, θεωρείται ως ενέργεια διασπαστική. Τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ εναντιώνονται, καθώς η επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού την περασμένη βδομάδα ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση της παραγωγής πριν την επόμενη συνάντησή του, στη Βηρυτό στις 3 Ιουνίου.

Μεταξύ των επικριτών της Σαουδικής Αραβίας, ήταν η Λιβύη, της οποίας ο υπουργός Πετρελαίου, Φετχί μπιν Τσετουάνε, με δυσκολία κάλυπτε την αγανάκτησή του, αλλά και το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Δεδομένης της αντίδρασης των μελών του ΟΠΕΚ, είναι αμφίβολο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ούτως ή άλλως, πάντως, εκτιμούν οι αναλυτές, οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ έχουν μικρή εφεδρική ικανότητα παραγωγής.

Από την άλλη, την ενέργεια της Σαουδικής Αραβίας επικρότησαν οι υπουργοί Οικονομίας του Ομίλου των Επτά, με τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, να λέει ότι πρόκειται για μια «σημαντική κίνηση» που θα εντείνει τις πιέσεις στις άλλες χώρες του ΟΠΕΚ, να κάνουν το σωστό!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ