Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ράφα πυροδοτεί εσωτερικές αντιδράσεις

Τα παιδιά ακόμα αντιστέκονται με τις πέτρες

Associated Press

Τα παιδιά ακόμα αντιστέκονται με τις πέτρες
ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Φαινόμαστε τέρατα στη διεθνή κοινή γνώμη. Θα μας πετάξουν έξω από τα Ηνωμένα Εθνη και οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η επιχείρηση κατεδάφισης εκατοντάδων σπιτιών δεν είναι εβραϊκή ηθική, δεν έχει κανενός είδους ηθική». Αυτά φέρεται να είπε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή το μακελειό και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Ράφα.

Τα λεγόμενα του Γιόζεφ Λαπίντ, ηγέτη του κεντρώου κόμματος Σινούι, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των ακροδεξιών μελών της κυβέρνησης, οι οποίοι έσπευσαν να του προσάψουν ότι συγκρίνει τον ισραηλινό στρατό με τους Ναζί, επειδή είπε ότι βλέποντας μια ηλικιωμένη Παλαιστίνια να ψάχνει τα φάρμακά της στα ερείπια του σπιτιού της, ένιωσε σαν να βλέπει τη γιαγιά του που σκοτώθηκε στο Ολοκαύτωμα.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τον κατηγόρησε ότι δίνει τροφή στη χειρότερη αντι-εβραϊκή προπαγάνδα. Ο Λαπίντ, όμως, δε φάνηκε να πτοείται και επέμεινε, χτες, στις απόψεις του με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, με τις οποίες, όπως φαίνεται, συμφωνεί αρκετά μεγάλος αριθμός Ισραηλινών διανοουμένων.

Τα παλαιστινιακά εδάφη, όμως, ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και σε μια ομιλία του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, στη Ρώμη. Ο Πορτογάλος συγγραφέας, που με ομάδα φιλειρηνιστών συγγραφέων έχει επανειλημμένως επισκεφτεί τα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτήρισε τη Ραμάλα «Αουσβιτς του 2004, γιατί εκεί είδα την ανθρωπότητα εκμηδενισμένη και ταπεινωμένη, όπως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί».

Σε κλοιό η Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, από την πλευρά του, αποχώρησε, χτες, από τις δύο μαρτυρικές συνοικίες της Ράφα, το Ταλ Σουλτάν και την Μπραζίλ, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 40 νεκρούς, συντρίμμια και κατεστραμμένες υποδομές, με αποτέλεσμα τα λύματα να πλημμυρίζουν τα ερείπια και τα σοκάκια και τους κατοίκους να εκλιπαρούν για πόσιμο νερό. Τα ισραηλινά στρατεύματα, πάντως, δεν αποχώρησαν από την περιοχή και ανασυντάχθηκαν σε άλλες θέσεις.

Οπως έλεγε, άλλωστε, ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, «η επιχείρηση θα συνεχιστεί γιατί θα συντριφτούν οι τρομοκράτες». Μάλιστα, Ισραηλινοί επιτελείς δε δίστασαν, χτες, να υποστηρίξουν ότι η «ανασύνταξη των δυνάμεών τους έγινε για να διευκολυνθεί η κατάσταση των Παλαιστινίων».

Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες υποστήριζαν ότι μέσα στα τελευταία 24ωρα κατεδαφίστηκαν, στις 2 συνοικίες τουλάχιστον 185 σπίτια. Επίσης, ο ΟΗΕ κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας στην ισραηλινή κυβέρνηση, επειδή ανώτατο στέλεχός του, ο Πάουλ Βολστενχόλμε, υπεύθυνος για τον καταυλισμό της Τζενίν, πυροβολήθηκε και συνελήφθη αρκετές ώρες από τον ισραηλινό στρατό. Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχός του σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά. Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έδωσαν εξηγήσεις.

Τέλος, νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου αυτοκινήτου τους, 3 Παλαιστίνιοι, την Κυριακή, στη Νάμπλους. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για πλήγμα ελικοπτέρου ενώ δεν αποκλειόταν και η εκδοχή της ανατίναξης κατά λάθος.

  • Τα βασανιστήρια και τις σφαγές αμάχων από τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, αλλά και τα «αποτρόπαια εγκλήματα των ισραηλινών δυνάμεων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, καλώντας τους εργαζόμενους, τα σωματεία, όλους τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς του Πειραιά να εντείνουν την πάλη τους για να «ανακόψουν την επιθετικότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες νεκροί από τον νέο γύρο ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα(2024-04-10 00:00:00.0)
Προς νέα φάση του ισραηλινού εγκλήματος με την έγκριση του σχεδίου επίθεσης στη Ράφα(2024-03-16 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε η φραστική όξυνση με φόντο την Ουκρανία(2022-05-04 00:00:00.0)
Κόκκινο χαλί στα συντρίμμια της Λωρίδας της Γάζας(2015-05-20 00:00:00.0)
Τεράστια τα προβλήματα για τα σχολεία(2014-08-30 00:00:00.0)
Συμφωνία για περιορισμένη μετακίνηση Παλαιστίνιων...(2005-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ