Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Δεκάδες νεκροί από τον νέο γύρο ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Με φόντο τις συνεχείς δηλώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης που επιβεβαιώνουν την προετοιμασία για ολομέτωπη χερσαία επέμβαση στη Ράφα, εκεί όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατ. άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει τις δολοφονικές του επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την προσωρινή αποχώρηση ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από την ισοπεδωμένη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Αλλοι 153 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις σε τουλάχιστον 33.360 ενώ οι τραυματίες έφτασαν στους 75.993.

Το Ισραήλ προχώρησε χτες μεταξύ άλλων στον σφοδρό βομβαρδισμό της συνοικίας Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας, με θύματα δεκάδες αμάχους.

Σε αυτό το φόντο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε χτες ότι το Ισραήλ θα τελειώσει με την εξάλειψη των ταξιαρχιών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και «τίποτα δεν θα εμποδίσει το εβραϊκό κράτος να το κάνει αυτό».

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο η οποία θα μας σταματήσει. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που προσπαθούν να μας σταματήσουν αλλά δεν θα το πετύχουν, αφού αυτός ο εχθρός μετά από αυτό που έκανε δεν θα το κάνει ποτέ ξανά», είπε.

Παντού καταστροφή και ερείπια στη Χαν Γιούνις


Copyright 2024 The Associated

Στο μεταξύ οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Χαν Γιούνις, που άρχισαν να επιστρέφουν από την Κυριακή, αντικρίζουν παντού εικόνα καταστροφής και ερειπίων. Εκεί που ήταν τα σπίτια, οι επιχειρήσεις, τα μαγαζιά τους, αντικρίζουν παντού σωρούς από συντρίμμια. Δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή κοινής ωφέλειας σε λειτουργία, ούτε καν ένα κεντρικό νοσοκομείο. Πολλοί δυσκολεύονται να βρουν τα μέρη όπου βρίσκονταν τα σπίτια τους, καθώς τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί.

«Στο οικογενειακό σπίτι» δεν απέμενε τίποτα όρθιο, «είναι απερίγραπτο», «τίποτα δεν μοιάζει με όσα γνωρίζαμε» πριν τον πόλεμο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο 37χρονος Σαλίμ Σαράμπ, που έψαχνε το σπίτι του στην ισοπεδωμένη πόλη...

Στη Χαν Γιούνις και στην Πόλη της Γάζας εντοπίστηκαν χτες τα πτώματα 409 Παλαιστινίων, θυμάτων του ισραηλινού στρατού, τα περισσότερα σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης.

Την ίδια ώρα ο Τζέιμς Ελτερ, εκπρόσωπος της UNICEF, μιλώντας χτες για την κατάσταση στη Γάζα τόνισε ότι όλη η περιοχή πλέον βρίσκεται «στα πρόθυρα καταστροφής και λιμού», καθώς οι Παλαιστίνιοι άμαχοι «παλεύουν να επιβιώσουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες». Πρόσθεσε δε πως η όποια ελπίδα για εκεχειρία κατά το Ραμαζάνι - το οποίο τελειώνει σήμερα, με τη μουσουλμανική «Γιορτή της Θυσίας» - «συνετρίβη» από τις βόμβες.

Υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ αργότερα χτες το βράδυ η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε προγραμματίσει σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, για να συζητηθούν τα αιτήματα των υπουργών Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (Εσωτερικής Ασφάλειας) και Μπετσαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών) για την κατάσταση στη Γάζα, τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα και το σχέδιο ευρείας επίθεσης στη Ράφα.

Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών Μοσάντ και Σιν Μπετ, αλλά και για την πιθανή «πρόοδο» στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, με τους μεσολαβητές από ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ.

Παράλληλα, χτες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι εγκρίθηκε η αγορά 40.000 σκηνών για τους Παλαιστίνιους της Ράφα, ενόψει των προετοιμασιών για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη νοτιότερη πόλη της Γάζας. Οι σκηνές δηλαδή δεν φτάνουν ούτε για το 1/5 του πληθυσμού των 1,5 εκατ. Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στη Ράφα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ