Με σπασμένα φρένα συνεχίζεται η κατρακύλα της κυβέρνησης στο ξέπλυμα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, με πιο πρόσφατη πρόκληση τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Ισραήλ. Μάλιστα, ο υπουργός (Εμπορίου) Υγείας Αδ. Γεωργιάδης βρέθηκε στο Τελ Αβίβ για να επικυρώσει περιχαρής τη συνεργασία με τον ομόλογό του της κυβέρνησης Νετανιάχου, που έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα πάνω από 30.000 Παλαιστινίων. Και βέβαια, ο υπουργός δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο για το σύστημα Υγείας του Ισραήλ, του κράτους που ευθύνεται για τον σφαγιασμό χιλιάδων παιδιών και αμάχων. Χαραγμένες είναι στη μνήμη του ελληνικού λαού οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων στη Γάζα, τον σφαγιασμό τραυματιών και υγειονομικών, το μπουκάρισμα μεταμφιεσμένων Ισραηλινών πρακτόρων σε δομές Υγείας της Δυτικής Οχθης για να σκοτώσουν Παλαιστίνιους. Στο φόντο αυτής της βαρβαρότητας, ο Αδ. Γεωργιάδης βρήκε το θράσος να μιλήσει για δήθεν «περίθαλψη» Παλαιστίνιων τραυματιών από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ! Ντράπηκε και η ντροπή, όταν ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον ακραίο υποσιτισμό και τις ασθένειες στη Γάζα, την ώρα που εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης χαριεντίζονται σε φιέστες με τους υπουργούς του Ισραήλ.
«Η υπέρβαση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας (άνω του 7%) και της Ιταλίας (άνω του 5%) για το 2024 αποτελεί σύμπτωμα της επόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη», σημειώνει η δεξαμενή σκέψης «Eurointelligence», ενώ προσθέτει πως τα ίδια «συμπτώματα» εμφανίζει και η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας. Η ανάλυση τονίζει πως οι οικονομίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν χαμηλότερους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης: «Η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ιταλία είναι σχεδόν μηδενική από τότε που εντάχθηκε στο ευρώ. Η αύξηση της παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρρευσε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και έκτοτε δεν ανέκαμψε ποτέ. Η αύξηση της παραγωγικότητας της Γερμανίας είναι απίθανο να ανακάμψει, ακόμη και αν το κάνει ο οικονομικός κύκλος. Το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων βλέπει μια δυνητική ανάπτυξη της τάξης του 0,5% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Με τόσο χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, το μοντέλο της Ευρώπης έχει καταστεί οικονομικά μη βιώσιμο». Στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα του συστήματος και να διασφαλίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εντείνουν την αντιλαϊκή επίθεση. Μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης και με τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου να πυκνώνουν, μεγαλώνει η ανάγκη να σταλθεί μήνυμα αντεπίθεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες των ευρωεκλογών.
Πριν ξεκινήσει επίσημα η νέα αντιπυρική περίοδος (1η Μάη) και με τις πρώτες δασικές πυρκαγιές να έχουν κατακάψει ήδη χιλιάδες στρέμματα δάσους, άρχισε το γνωστό «μασαζάκι» από τα κυβερνητικά στελέχη και τα παπαγαλάκια τους, για την «κλιματική κρίση» που δείχνει ξανά τα δόντια της, για το «δύσκολο καλοκαίρι» που μας περιμένει και βέβαια για την «ατομική ευθύνη», που θα κρίνει το τελικό μέγεθος της καταστροφής. Κανείς τους δεν λέει βέβαια ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει με τουλάχιστον 4.000 ελλείψεις σε πυροσβέστες, με τεράστια κενά σε μέσα πυρόσβεσης και, το κυριότερο, με το γνωστό «πάμε κι όπου βγει» ...σχέδιο πρόληψης από από την κυβέρνηση και το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Πιέρια Ορη η φωτιά έκαιγε για μέρες «βιομάζα» που έχει συσσωρευτεί στο έδαφος εδώ και δεκαετίες, αφού καμιά μέριμνα δεν υπάρχει για τον καθαρισμό, την προληπτική προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών με ευθύνη του κράτους.
Κι ενώ οι πρώτες φωτιές προειδοποιούν για τα χειρότερα, η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα, διαφημίζει το «νέο δόγμα» στην αντιπυρική προστασία, που είναι μια από τα ίδια. Ακόμα και τα 7 νέα Καναντέρ που υπόσχεται, θα αρχίσουν να παραδίδονται μετά το 2028-30. Εν ολίγοις, καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στις διαβεβαιώσεις της περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού». Το έργο το έχει ξαναδεί ο λαός και ξέρει καλά πως αν ο ίδιος δεν γίνει πρωταγωνιστής στη συλλογική υπεράσπιση του δασικού πλούτου και της περιουσίας του, απέναντι στην «ατομική ευθύνη», και προπάντων αν δεν παλέψει για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα μετράει ακόμα περισσότερες «μαύρες ράχες» στα βουνά της χώρας μας.