Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
«Προειδοποιεί» το Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ, ΤΑΪΠΕΪ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η πρώτη «επίσημη» αντίδραση της Κίνας στην ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν Τσεν Σούι-μπιαν κατά την επαναναγόρευσή του στο θώκο, σημειώθηκε χτες, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος για τη σταθερότητα στα στενά» της νότιας Κίνας παραμένει. Παρά το γεγονός ότι η ομιλία του Τσεν - ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό μικρότερο του 0,2% στο θώκο μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων - χαρακτηρίστηκε ως «υπεύθυνη και εποικοδομητική» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος της Κίνας για Θέματα Ταϊβάν άσκησε οξύτατη κριτική στο πνεύμα της ομιλίας, που όπως τόνισε αμφισβητεί εμπράκτως την ύπαρξη «μιας Κίνας» και τροφοδοτεί ακόμη περαιτέρω σενάρια επίσημης ανεξαρτητοποίησης της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί αποσχισμένη επαρχία της.

Ερωτηθείς αν η Κίνα θα «διακινδύνευε» το να της αφαιρεθεί το δικαίωμα διοργάνωσης των Ολυμπιακών του 2008, ο εκπρόσωπος, Ζανγκ Μινγκίνγκ, είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταβάλει «κάθε κόστος» για να διαφυλάξει «την εδαφική της ακεραιότητα».

Η κλιμάκωση της ρητορικής εκατέρωθεν δεν ήταν έκπληξη, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Το ερώτημα που προβάλλει όμως είναι αν ο Τσεν επιθυμεί πράγματι να «τραβήξει το σχοινί» των διμερών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ