Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΨΥΓΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Κίνδυνοι και ερωτηματικά από τη διαρροή αμμωνίας

Τέσσερις εργαζόμενοι και δυο πυροσβέστες οδηγήθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο, ενώ η στάση των αρμοδίων έχει οσμή συγκάλυψης

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο χώρο του χτεσινού «ατυχήματος»

Eurokinissi

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο χώρο του χτεσινού «ατυχήματος»
Σε άμεσο κίνδυνο βρέθηκε χτες η ζωή 4 εργαζομένων από διαρροή αμμωνίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης κατάψυξης τροφίμων με την επωνυμία «Ψυγεία Αττικής» που βρίσκεται στο Ρέντη. Οι 4 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα και τάσεις λιποθυμίας στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μαζί τους νοσηλεύονται 2 πυροσβέστες που προσπάθησαν να ελέγξουν την διαρροή.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας που επικρατούν και σε αυτή την επιχείρηση, αλλά και τους κινδύνους που απειλούν την υγεία συνολικά των κατοίκων της περιοχής από τις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η διαρροή έγινε στο κεντρικό μηχανοστάσιο των εγκαταστάσεων που τροφοδοτεί με ψύξη τους χώρους όλου του κτιρίου. Οπως ανέφεραν εργαζόμενοι, σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις υπάρχει βαλβίδα που λειτουργεί αυτόματα σε περίπτωση διαρροής για να απομονώσει την παροχή. Ωστόσο εδώ για να περιοριστεί η διαρροή, χρειάστηκε η παρέμβαση 6 οχημάτων της πυροσβεστικής, ενώ θεωρείται καθαρή τύχη που γλίτωσαν οι εργαζόμενοι.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ψυγεία Αττικής» βρίσκονται δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις κατεψυγμένων προϊόντων που νοικιάζουν τους αποθηκευτικούς της χώρους για την ψύξη τροφίμων. Συνολικά υπολογίζεται ότι δουλεύουν στο τεράστιο κτίριο κοντά 800 εργαζόμενοι κυρίως μετανάστες με άγνωστες συνθήκες και σχέσεις εργασίας. Το προσωπικό της ιδιοκτήτριας εταιρείας του κτιρίου είναι περίπου 40 εργαζόμενοι, ενώ ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται η οικογένεια Βαμβακόπουλοι.

Καταλυτική η παρουσία του ΠΑΜΕ

Από την πρώτη στιγμή του εργατικού «ατυχήματος» ήταν ορατή η προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος και συγκάλυψης. Ομως αποδείχτηκε καταλυτική η παρουσία της αντιπροσωπείας της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, που έσπευσε στο χώρο. Η αντιπροσωπεία εντόπισε ότι ο χώρος του εργατικού «ατυχήματος» ήταν αφύλακτος από την αστυνομία. Χωρίς να έχει διενεργηθεί πρώτα έλεγχος από αρμόδια αρχή και πραγματογνώμονα, στις εγκαταστάσεις γίνονταν επισκευαστικές εργασίες που σημαίνει αλλοίωση στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι εργασίες γίνονταν ενώ στο χώρο υπήρχε κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά και ο νομάρχης Γ. Μίχας είχε εκδώσει δελτίο Τύπου δηλώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις είχαν σφραγιστεί! Το εργατικό «ατύχημα» δεν είχε δηλωθεί από τον εργοδότη και κανέναν άλλο αρμόδιο στους επιθεωρητές του ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόσληψης Εργατικού Κινδύνου), οι οποίοι ειδοποιήθηκαν τελικά από την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ!

Ερωτήματα προκάλεσε και η στάση της δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) μαζί με τον αντιδήμαρχο εμφανίστηκαν για λίγο στον τόπο του εργατικού ατυχήματος και αποχώρησαν χωρίς να ενδιαφερθούν αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων. Να σημειωθεί ότι στις 30 Μάρτη έγινε αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην παράνομη διέλευση φορτηγών μέσα από τα σπίτια τους, τα οποία μπαινοβγαίνουν στα «Ψυγεία Αττικής» και στην επιχείρηση ΔΑΝΜΑΡΚ.

Ο δήμαρχος την ημέρα της κινητοποίησης έστειλε ανθρώπους του και ξήλωσαν την απαγορευτική για τα φορτηγά ταμπέλα με το πρόσχημα ότι είχε τοποθετηθεί λάθος! Αποτέλεσμα ήταν η αστυνομία να συλλάβει δύο κατοίκους, οι οποίοι θα παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ