Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινή μοίρα κοινή δράση

Κανένας δεν αποφασίζει στα καλά καθούμενα να εγκαταλείψει τον τόπο του, το σπίτι του, την οικογένειά του. Τα εκατομμύρια των μεταναστών σε όλο τον κόσμο εκδιώχθηκαν απ' τους τόπους τους, όταν σ' αυτούς οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δημιούργησαν συνθήκες απειλητικές για την ίδια την επιβίωσή τους. Επεμβάσεις, στις οποίες πρωτοστάτησε, μαζί με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, η ΕΕ και, βεβαίως, στήριξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι πρωταίτιοι για την ύπαρξη του προβλήματος έρχονται τώρα να το διαχειριστούν, κατά τρόπο απειλητικό για όλους τους εργαζόμενους, μετανάστες και μη. Παίρνοντας μέτρα καταστολής, έχοντας πρώτα διαμορφώσει το κλίμα, έτσι ώστε αυτά να γίνουν αποδεκτά χωρίς αντιδράσεις, έχοντας διαμορφώσει συνθήκες «διαίρει και βασίλευε», πρόκλησης και όξυνσης αντιθέσεων ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους εργάτες. Πρόκειται για ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο και βαθιά αντιδραστικό, που πρέπει να βρει απέναντί του τον ελληνικό λαό.

Προχτές συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή για το θέμα της μετανάστευσης. Ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισε μέτρα για το βίαιο διωγμό μεταναστών και προσφύγων, την επιμήκυνση από 3 σε 12 μήνες της φυλάκισής τους, την ενίσχυση και μετεξέλιξη του Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, ώστε η φύλαξη των συνόρων, από υπόθεση των κρατών - μελών, να γίνει υπόθεση και ευρωενωσιακή, εξέλιξη επικίνδυνη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Σημειώνεται ότι η ένταση της καταστολής στο πλαίσιο της φύλαξης των συνόρων, αποδεδειγμένα, τιμωρεί τα θύματα πολλές φορές και με θάνατο, αφήνοντας, μεταξύ άλλων, τα δουλεμπορικά κυκλώματα στο απυρόβλητο.

Πρόκειται για μέτρα έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής, που έρχονται για να μείνουν. Οπως στο όνομα της ασφαλούς τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων ήρθαν, αλλά δεν έφυγαν ποτέ αντίστοιχα μέτρα παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού. Μέτρα, που με την ίδια ευκολία, που σήμερα χτυπούν τους μετανάστες, αύριο θα χτυπήσουν το λαό που θα αντιδρά σε αντεργατικά - αντιλαϊκά σχέδια.

Οριστική λύση του προβλήματος της μετανάστευσης δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο ενός συστήματος που την προκαλεί, αν αυτό δεν πάψει να υπάρχει. Ωστόσο, μπορούν να ληφθούν μέτρα, που θα αμβλύνουν τις οξυμένες του γωνίες. Τέτοια είναι τα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ: Ανοιγμα των συνόρων για να φύγουν όσοι μετανάστες το επιθυμούν και που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και νομιμοποίηση των υπολοίπων. Ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

Ο ελληνικός λαός, που ξέρει τι θα πει ξεριζωμός, δεν πρέπει να συναινέσει σε απάνθρωπους σχεδιασμούς. Δεν είναι εχθροί του οι μετανάστες. Εχθρός όλων είναι ο ιμπεριαλισμός, το σύστημα που εκμεταλλεύεται όλους τους ανθρώπους του μόχθου, στις χώρες τους ή έξω απ' αυτές. Η κοινή τους δράση μπορεί να σταματήσει τον αυταρχισμό, τα κυκλώματα εκμετάλλευσης, το ρατσισμό και το δηλητήριο του μίσους. Η αντιιμπεριαλιστική τους πάλη μπορεί να τους απαλλάξει απ' όσους εμποδίζουν τους λαούς να ζουν αδελφωμένοι, με σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ