Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
1η Μάη 2009
Χιλιάδες εργάτες στη γραμμή της ρήξης και της αντεπίθεσης

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες... Με σημαίες και με ταμπούρλα... Με τραγούδια του αγώνα. Με συνθήματα και παλμό. Με την αποφασιστικότητα για συνέχιση της πάλης ζωγραφισμένη στα καθαρά πρόσωπα χιλιάδων και χιλιάδων πρωτοπόρων εργατών και εργατριών. Μέρα Μαγιού με το ΠΑΜΕ. Πρωτομαγιά 2009, με τις ταξικές δυνάμεις σταθερά στις επάλξεις της ταξικής πάλης. Ενα μεγάλο φουσκωμένο πολύχρωμο ποτάμι σε 77 πόλεις της χώρας ξεχύθηκε χτες στο ταξικό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Πιστοί στο αιματοβαμμένο μήνυμα της μεγάλης γιορτής της εργατικής τάξης, χιλιάδες εργαζόμενοι, άντρες και γυναίκες, νεολαία και συνταξιούχοι, άνεργοι και μετανάστες σήκωσαν στα ακούραστα μπράτσα τους τα πανό τους, έσφιξαν μες στις γροθιές τους τις κόκκινες σημαίες τους και πορεύτηκαν.

Δίπλα δίπλα, στην ίδια γραμμή, με σταθερό βηματισμό, με την οργή στα κοκκινισμένα τους πρόσωπα, ξεκαθάρισαν ότι η εργατιά θα παλέψει για να μην πληρώσει την κρίση. Δίπλα δίπλα στη ίδια γραμμή, στον ίδιο δρόμο που ανοιξαν οι πρωτοπόροι του Σικάγου. Δίπλα δίπλα, ανάμεσα στις πυκνές γραμμές τους, οι σκιές από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, της ματωμένης Πρωτομαγιάς του '36 στη Θεσσαλονίκη, οι βασανισμένοι, οι κυνηγημένοι, μα πάντα όρθιοι και απροσκύνητοι. Στην ίδια γραμμή μαζί, ζώντες και νεκροί αγωνιστές. Μαζί στην ίδια πορεία με τις χιλιάδες της τάξης μας, όπως σε όλη την ιστορία της, στις ματοβαμμένες διαδηλώσεις, στις φυλακές και στις εξορίες, στους δρόμους και στις πλατείες. Παντού όπου χτυπούν οι καρδιές των ανθρώπων του μόχθου. Οι καρδιές και τα χέρια που φτιάχνουν τον κόσμο.

Με ούριο άνεμο στις σημαίες τους, με τον «ήλιο της δικαιοσύνης» να τους οδηγεί, διαδήλωσαν και φέτος και βροντοφώναξαν: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ ενώθηκαν σαν μια γροθιά και από κοινού δεσμεύτηκαν στη γραμμή της «Ρήξης και της Ανατροπής» . Γιατί έχουν καθαρό, πως δεν υπάρχει σωτηρία για τους εργάτες πίσω από τη γραμμή «Ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». Γιατί το ξέρουν καλά, μέσα στις φάμπρικες και στις επιχειρήσεις, πως δεν υπάρχει μέλλον για τα παιδιά τους πίσω από τη γραμμή της «Αντεπίθεσης». Γιατί το βιώνουν δεκαετίες τώρα, πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να τους εξασφαλίσουν μόνο νέα δεινά. Γιατί μπροστά στη σύγχρονη Ιερή Συμμαχία, την Ευρωπαϊκή Ενωση των καπιταλιστών, μία μπορεί να είναι η εργατική απάντηση: Ανυπακοή!

Οι χτεσινές συγκεντρώσεις ήταν επιβεβαίωση ότι η δράση και η «γραμμή» του ΠΑΜΕ εμπνέει εμπιστοσύνη, βρίσκει ανταπόκριση σε χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. Είναι το σίγουρο όπλο στην πάλη με τους κεφαλαιοκράτες, είναι το σίγουρο μετερίζι του λαϊκού αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά του. Είναι η απαντοχή και η ελπίδα για τις γενιές που έρχονται. Ηταν επιβεβαίωση της θέλησης πλατιών εργατικών στρωμάτων να αντισταθεί στην καπιταλιστική λαίλαπα, να μην αποδεχτεί τα βάρη της κρίσης που τους φορτώνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Η Πρωτομαγιά του 2009 καταγράφεται και αυτή στο αγωνιστικό καλαντάρι της εργατικής τάξης της χώρας μας. Είναι το νέο εφαλτήριο για τους αγώνες που έρχονται. Αγώνες που πρέπει και μπορεί να οδηγήσουν σε μια άλλη κοινωνία με τη Λαϊκή Συμμαχία και Εξουσία. Για αγώνες που έρχονται από μακριά και τραβάνε μακριά: Στην κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς και της εκμετάλλευσης. Σε έναν κόσμο όπου «τα όνειρα θα πάρουνε εκδίκηση»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ