Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
1η Μάη 2009
Σήκωσαν στο πόδι το κέντρο της Αθήνας

Από 14 διαφορετικά σημεία, οι απεργοί εργατοϋπάλληλοι πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα

Από τα δρώμενα, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους
Από τα δρώμενα, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους
ΟΜΟΝΟΙΑ. Ωρα 8.50 το πρωί. Απεργοί εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, καμαριέρες, σερβιτόροι και σερβιτόρες, «ντόρμεν», καθαρίστριες, λογιστές, δικηγόροι έχουν φτάσει ήδη στο απεργιακό ραντεβού τους, στην Ομόνοια, με τα πανό τους, τις σημαίες του ΠΑΜΕ και τα άρματά τους «παραταγμένα». Λίγο πριν τις 9.20 π.μ., η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη καλεί «σε συσπείρωση, οργάνωση, σύγκρουση και ανατροπή για να κατακτήσουμε το αυτονόητο: Τον ασύλληπτο πλούτο που παράγουμε».

Ακολουθεί από απεργούς εργαζόμενους ένα καλλιτεχνικό δρώμενο, μέσα από το οποίο για ακόμα μια φορά ο απολυμένος εργάτης από τα «Τζάμπο» πετάει κυριολεκτικά στα μούτρα της εργοδοσίας τα 50.000 ευρώ, με τα οποία προσπάθησε να τον εξαγοράσει. «Πάρε πίσω τα λεφτά σου. Εμείς έχουμε ταξικό κίνημα», ήταν τα λόγια του «απολυμένου» και το χειροκρότημα πέφτει «βροχή».

Στη Σταδίου, πρώτο παίρνει θέση το «άρμα» των εμποροϋπαλλήλων, στο οποίο δεσπόζουν εικόνες από το μεγαλειώδη αγώνα των σωματείων του εμπορίου, των υπηρεσιών, του ΠΑΜΕ, στα καταστήματα της πολυεθνικής «Τζάμπο» ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία, τις οποίες συνοδεύει η δέσμευση «το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους».

Η πορεία ξεκινά. Ακολουθούν νέες στην ηλικία εργαζόμενες με κόκκινες σημαίες στα χέρια και ακριβώς από πίσω το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ που καλεί: «Αντί για μια δίκαιη εργάσιμη μέρα, εμπρός για την κατάργηση της εκμετάλλευσης». Από πίσω, το «άρμα» των ξενοδοχοϋπαλλήλων με εικόνες από τους αγώνες τους, τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις τους μέσα στα σαλόνια των ξενοδοχείων. Στο τέλος της πορείας ακολουθεί και τρίτο «άρμα», στο οποίο αποτυπώνονται τα αιτήματα των εργατών: «Οχι στην κατάργηση του 8ωρου - 7ωρου, κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία», «35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο». Οι απεργοί στις 10.30 φτάνουν στο Σύνταγμα για να ενωθούν με τους χιλιάδες απεργούς συναδέλφους τους στη κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.


Οι μετανάστες με το πανό τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

*

Οι μετανάστες με το πανό τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

*


Ενα ακόμα μπλοκ πλησιάζει στο Σύνταγμα

*

Ενα ακόμα μπλοκ πλησιάζει στο Σύνταγμα

Ενα από τα άρματα στις χθεσινές συγκεντρώσεις
Ενα από τα άρματα στις χθεσινές συγκεντρώσεις

Οικογένειες ολόκληρες διαδήλωσαν χτες με το ΠΑΜΕ
Οικογένειες ολόκληρες διαδήλωσαν χτες με το ΠΑΜΕ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ