Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Εσπασε η αδιαλλαξία, υπογράφτηκε η Σύμβαση

Εκλεισε παραμονές Πρωτομαγιάς, με ένα επιπλέον επίδομα 10% επί των αποδοχών για τους «ανοξείδωτους»

Ο σκληρός αταλάντευτος αγώνας των μεταλλεργατών του Πειραιά, η συσπείρωση στο ταξικό τους Συνδικάτο για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συνέθλιψε την εργοδοτική αδιαλλαξία και έφερε νέες κατακτήσεις. Την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι, παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η εργοδοτική Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών, κάτω από τη δύναμη της ταξικής ενότητας του κλάδου, αναγκάστηκε τελικά να υπογράψει το επίσημο κείμενο της ΤΣΣΕ, με αυξήσεις από 6,5% έως 9,5% στο μεροκάματο, με την κατοχύρωση του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου και όχι μόνο αυτό. Οι εργοδότες αποδέχτηκαν και την προσαύξηση κατά 10% στις αποδοχές για την ειδικότητα των «ανοξείδωτων»!

Η διοίκηση της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών, την περασμένη Δευτέρα 27 Απρίλη, προκαλώντας ανοιχτά τον κλάδο, αρνήθηκε να υπογράψει το επίσημο κείμενο της ΤΣΣΕ. Αυτή η ομάδα εργοδοτών, αθετώντας την υπογραφή τους στο προσύμφωνο που είχαν συνάψει με το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση και πατώντας στην αντιλαϊκή πολιτική, επανέφεραν αιφνιδιαστικά θέμα ωραρίου για την υπογραφή της ΤΣΣΕ. Ηταν μια ύστατη προσπάθειά τους να ξεμπερδεύουν με το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, που οι μεταλλεργάτες του Πειραιά έχουν επιβάλει από το 1990 στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και πέρσι επέκτειναν και στα μηχανουργεία.

Η εξέλιξη αυτή, αμέσως σήμανε συναγερμό για τους μεταλλεργάτες της Ζώνης και όλου του Πειραιά. Εχοντας παρακαταθήκη την ταξική ενότητα που είχαν καλλιεργήσει στον τρίμηνο αγώνα που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα, ο οποίος ήταν υπόδειγμα οργάνωσης και συμμετοχής, διεμήνυσαν την απάντησή τους την ίδια μέρα που καταγράφηκε η πρόκληση. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ταξικής εργατικής τους οργάνωσης ξεκίνησαν «επιτόπου» νέο γύρο αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, επιβεβαιώνοντας το «δίκιο» της γραμμής πάλης του ΠΑΜΕ, αυτής της ταξικής πάλης. Ταυτόχρονα, στο διεκδικητικό πλαίσιο που είχαν διαμορφώσει πρόσθεσαν και νέο αίτημα αυτό της προσαύξησης 10% στην ειδικότητα των ανοξείδωτων.

Η Τοπική Συλλογική ΣύμβασηΕργασίας προβλέπει:

  • Για την Α1 κατηγορία (ειδικότητες ηλεκτροσυγκολλητών, λεβητοποιών ελασματουργών, φλογοχειριστών, σωληνουργών, υδραυλικών, μηχανουργών, μηχανοτεχνιτών εφαρμοστών, λαμαρινάδων και φανοποιών) το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 96 ευρώ από 90 που ήταν. Τα μεροκάματα των βοηθών τους στα 80 ευρώ από 75.
  • Για την Α2 κατηγορία (ειδικότητες σκαλωσατζήδων, μονωτών) το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 93 ευρώ από τα 87, ενώ για τους βοηθούς τους στα 75 ευρώ από 70 που ήταν. Για τα δευτερόκλειδα, ειδικότητα που ανήκει στην ίδια κατηγορία, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 84 ευρώ από 78,50.
  • Για την Α3 κατηγορία (τεχνίτες μανουβραδόροι) το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 89 ευρώ από 83.

Ακόμα, οι ειδικότητες των λαμαρινάδων, φανοποιών για πρώτη φορά αναγνωρίζονται από την ΤΣΣΕ και κατατάσσονται στην Α1 κατηγορία, ενώ μέχρι τώρα πληρώνονταν με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή το μεροκάματό τους ήταν το μισό. Ως βοηθοί στην Α1 κατηγορία κατατάσσονται και οι ειδικότητες των χαρακτών - σαλαδόρων μηχανημάτων, οι οποίες μέχρι τώρα πληρώνονταν με το κατώτερο μεροκάματο, ενώ σε κατηγορία και συγκεκριμένα την Α3 κατατάσσονται και οι προπελάδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ