Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΜΗΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ
«Ιεροί ιδιοκτήτες» με οθωμανικούς τίτλους

Εκταση 32.148 στρεμμάτων προσπαθεί να πουλήσει ο Ιερός Ναός Υδρας, παρουσιάζοντας τίτλους «ιδιοκτησίας» από την περίοδο της Τουρκοκρατίας

Τμήμα της έκτασης την οποία επιδιώκει να εκποιήσει ο Ιερός Ναός. (Η φωτoγραφία προέρχεται από το Google Earth)
Τμήμα της έκτασης την οποία επιδιώκει να εκποιήσει ο Ιερός Ναός. (Η φωτoγραφία προέρχεται από το Google Earth)
Του απεσταλμένου μας Φ. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.--

Με τίτλους «ιδιοκτησίας» από την περίοδο της τουρκοκρατίας και «αυτοκρατορικά έγγραφα» Σουλτάνων που ανάγονται στο έτος 1743, ο Ιερός Ναός Υδρας, της Μητρόπολης Υδρας - μητροπολίτης της οποίας είναι ο ...γνωστός ιερωμένος Εφραίμ - προσπαθεί να «βάλει στο χέρι» έκταση 32.148 στρεμμάτων στην Θερμησία Ερμιονίδας. Σκοπός τους είναι η πώλησή της σε ιδιωτική εταιρεία, εκδιώχνοντας την ίδια στιγμή αγρότες που εδώ και δεκαετίες ασκούν συστηματική παραγωγική δραστηριότητα εντός της έκτασης αυτής. Πρόκειται για έκταση που διασχίζεται από ποτάμια και ρέματα, περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις, περιβόλια, ελαιώνες, συμπεριλαμβάνει δασώδεις εκτάσεις, βουνά και λίμνη!

Ο Ιερός Ναός από τον περασμένο Απρίλη προχώρησε σε ανοικτή «πλειοδοτική δημοπρασία» δημοπρατώντας τμήμα 23.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης, η οποία τελικά κατέληξε έναντι 999.946 ευρώ στην εταιρεία «Hydra Mare D» του εφοπλιστή Ροσόλιμου.

Στην περιοχή, βρέθηκε το περασμένο Σάββατο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, συνοδευόμενος από στελέχη της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης, όπου συναντήθηκε με τους παραγωγούς εκφράζοντας την πλήρη στήριξη του Κόμματος στο δίκαιο αίτημά τους να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες πώλησης της έκτασης, καλώντας τους ταυτόχρονα να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε όσους επιβουλεύονται το δημόσιο συμφέρον.

Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι ασκούν συστηματικά αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, όπως και οι γονείς και οι παππούδες τους και ότι η εκδίωξή τους θα σήμαινε και την οικονομική τους καταστροφή. Ανέφεραν μάλιστα ότι ενώ κατέβαλλαν επί χρόνια κανονικά το μίσθωμα στην εκκλησία, όπως προβλεπόταν από τα συμφωνητικά που είχαν υπογράψει κατά το παρελθόν, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση, «μία ωραία πρωία» όπως χαρακτηριστικά είπαν, κάποιος ιερωμένος τοιχοκόλλησε ένα χαρτί με το οποίο τους πληροφορούσε «ξερά» πως η περιοχή αυτή είναι προς πώληση και οι ίδιοι σύντομα θα έπρεπε να την εγκαταλείψουν. Αναφέρθηκαν ακόμη και στο συνηθισμένο επιχείρημα που ακούγεται σε ανάλογες περιπτώσεις, ότι με τη στάση τους να αρνηθούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια που καλλιεργούν οι οικογένειές τους εδώ και πολλά χρόνια, «εμποδίζουν την ανάπτυξη του τόπου». Αποψη που τονίζεται ιδιαίτερα και από στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή, τα οποία, αντί να σταθούν στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων, στηρίζουν με τη στάση τους, τα άνομα συμφέροντα των ρασοφόρων «μπίζνεσμαν» και των κεφαλαιοκρατών συνεργατών τους.

Ο Γ. Τούσσας δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις και θα ασκήσει πίεση όπου χρειαστεί - έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή - ώστε η έκταση αυτή να περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου μιας και οι τίτλοι κυριότητας που παρουσιάζει ο Ιερός Ναός Υδρας είναι «διάτρητοι». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους παραγωγούς να συνταχθούν με τους κομμουνιστές και να παλέψουν, ώστε οι εκτάσεις αυτές να αποτελέσουν λαϊκή περιουσία και να χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξη του τόπου και όχι να αξιοποιούνται για τη συσσώρευση κερδών από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκανδαλώδης προσπάθεια εμπορευματοποίησής του(2009-02-07 00:00:00.0)
Διεκδικεί 53.000 στρέμματα στη Σιθωνία!(2008-09-26 00:00:00.0)
Λες και αφορά τα πατρικά τους κτήματα..!(2003-11-23 00:00:00.0)
«Τα καλά και συμφέροντα...»(2000-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ