Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Σε τροχιά ανακύκλωσης μετά από πολύχρονες διεκδικήσεις

Σε τροχιά ανακύκλωσης μπαίνει σταδιακά η Ικαρία, μετά τις πολύχρονες διεκδικήσεις των αγωνιστικών δημοτικών αρχών του νησιού. Ετσι, αφού απέσπασαν, μετά από αγώνες, την οικονομική συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ στο εγχείρημα - κάτι που μέχρι πρότινος αρνούνταν - αυτές τις μέρες, η δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Κηρύκου αποστέλλει στους δημότες της ενημερωτικά φυλλάδια για τις διαδικασίες ανακύκλωσης.

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο που αναμένεται να διανεμηθεί μαζί με τους λογαριασμούς της ύδρευσης στους 2.700 δημότες του Αγ. Κηρύκου, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σε τρία διαφορετικά ρεύματα. Αναλυτικά, όλοι οι κάδοι θα είναι χωρητικότητας 1.100 λίτρων. Στους μπλε χρώματος θα γίνεται η συλλογή χαρτιού, στους πορτοκαλί η συλλογή αλουμινίου και πλαστικού και στους κίτρινους η συλλογή γυαλιού. Η συχνότητα συλλογής θα είναι από μια φορά τη βδομάδα σε κάθε ρεύμα, τη χειμερινή περίοδο και θα αυξάνεται το καλοκαίρι.

Μετά τη φάση της συλλογής των ανακυκλώσιμων θα ακολουθεί η μεταφορά τους σε οργανωμένους χώρους (ένας σε κάθε δήμο), που ήδη κατασκευάζονται. Εκεί, θα πραγματοποιείται χειρωνακτικός διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών, θα συμπιέζονται, θα δεματοποιούνται και θα αποθηκεύονται προσωρινά. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε πιστοποιημένους ανακυκλωτές στην Αθήνα. Ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και σύντομα - πριν απ' το καλοκαίρι - θα τοποθετηθούν οι ειδικοί κάδοι για τη συλλογή των άχρηστων συσκευών και υλικών.

Η αγωνιστική διεκδίκηση έφερε αποτελέσματα

Αυτές οι εξελίξεις, ωστόσο, ήρθαν μόνο μετά από τις διεκδικήσεις των αγωνιστικών δημοτικών αρχών της Ικαρίας. Υπενθυμίζεται ότι μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας των ΟΤΑ της Ικαρίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΕΑΑ, επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία, με την οποία η ΕΕΑΑ:

  • Αναλαμβάνει τις δραστηριότητες ενημέρωσης και προβολής για το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας στην Ικαρία.
  • Θα παραχωρήσει στους ΟΤΑ Ικαρίας τον απαιτούμενο εξοπλισμό για το πρόγραμμα ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας.
  • Αναλαμβάνει το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων.
  • Θα συμβάλλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας δίνοντας κλιμακωτή οικονομική ενίσχυση στους ΟΤΑ Ικαρίας, η οποία θα υπολογίζεται με βάση την ποσότητα αποβλήτων που συλλέγεται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση.

Τέλος, συμφωνήθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ να ενισχύσει χρηματοδοτικά τους ΟΤΑ Ικαρίας για την απόκτηση 100 επιπλέον κάδων.

«Η σοβαρότητα αυτής της εξέλιξης έγκειται στην υποχρέωση της ΕΕΑΑ να συμβάλλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της νέας αυτής υπηρεσίας, καθώς και στην αναγνώριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των προβλημάτων που δημιουργούνται από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που επιβάλλεται να λειτουργούν ως δημόσιες υπηρεσίες. Τέλος, αναδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του δρόμου της διεκδίκησης, δρόμου που ακολουθούν με συνέπεια τα τελευταία χρόνια οι ΟΤΑ της Ικαρίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ