Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
Με «συναίνεση» σε γραμμή προώθησης των αναδιαρθρώσεων

Χτες η πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής στο πλαίσιο του «διαλόγου»

Ξεκίνησε χτες ο πολυδιαφημισμένος «διάλογος» για την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την αναμόρφωση του Λυκείου, με την πρώτη συνεδρίαση της «Πολιτικής Επιτροπής», όπου συμμετέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Την Τετάρτη προγραμματίζεται και η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) υπό την προεδρία του Γ. Μπαμπινιώτη. Ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, εκθείασε το «διάλογο» από «μηδενική βάση» και την «εθνική συναίνεση» για την Παιδεία, επιδιώκοντας να συγκαλύψει το γεγονός ότι πρόκειται για διαδικασία με προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα: Το πλαίσιο και οι στοχεύσεις των αναμορφώσεων του σχολείου και του Εξεταστικού πάνε «πακέτο» με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και γενικότερα στην Παιδεία που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Αλλωστε, οι όποιες μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο και το Εξεταστικό προκριθούν ως το προϊόν του «διαλόγου», θα είναι εκείνες που συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην προσαρμογή και του σχολείου και του Εξεταστικού στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με το νόμο - πλαίσιο.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι στόχος των συμμετεχόντων στο «διάλογο» είναι «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα εθνικό σχέδιο για την παιδεία», ενώ στόχος του «διαλόγου» είναι να καταγραφούν και να συντονιστούν οι θέσεις των διαφόρων φορέων, καθώς και «να συγκλίνουν σε μια ενιαία πρόταση» οι θέσεις των κομμάτων. Αυτή η σύγκλιση μάλιστα δε φαίνεται και πολύ δύσκολη, καθώς οι θέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. συγκλίνουν στους κύριους στόχους που θέτει το κεφάλαιο: Στην ολοσχερή παράδοση της Παιδείας στους ιδιώτες, τη μετατροπή της μόρφωσης σε ληξιπρόθεσμη κατάρτιση, στην αύξηση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση από τις πρώτες τάξεις του σχολείου.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι «είμαστε εδώ και έτοιμοι, με πρόταση που έχουμε καταθέσει» και η οποία κινείται ακριβώς στη λογική της ταξικής διαφοροποίησης των σχολείων, της έντασης των ταξικών φραγμών, της στροφής του σχολείου στη διδασκαλία δεξιοτήτων και όχι στην απόκτηση μόρφωσης. Ενώ εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «όλοι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτά που είναι εφικτό να συμβούν και αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε επιτέλους το ελληνικό σύστημα παιδείας να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται», δείχνοντας ακόμα μια φορά την προθυμία του κόμματός του να σταθεί στο πλευρό της εκάστοτε κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει τις επιλογές του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο του «διαλόγου» για την Παιδεία, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, εξαίροντας τη δυνατότητα καλής συνεργασίας μεταξύ τους για το θέμα της Παιδείας. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, υπογράμμισε ότι «ζητάμε την αξιολόγηση του σχολείου, του εκπαιδευτικού, του μαθητή», κάνοντας ξεκάθαρο ότι η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ τάσσεται στο πλευρό των αναδιαρθρώσεων, ενώ σημείωσε ότι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας πρέπει να παραμείνει γνωμοδοτικός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ζυμώσεις» για την προώθηση του νόμου - πλαισίου(2011-07-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-06-13 00:00:00.0)
«Διάλογος» για συγκάλυψη της επίθεσης(2009-03-11 00:00:00.0)
Σενάρια «κουκουλώματος» των πραγματικών προβλημάτων(2008-12-31 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές(2000-02-03 00:00:00.0)
Σε "κλοιό" οι συντηρητικές επιλογές(1996-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ