Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΔΕΠ
Συνέδριο «κάλπης» και συναινέσεων...

Χωρίς ουσιαστική συζήτηση πάνω στις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και στις θέσεις της κάθε συνδικαλιστικής δύναμης που εκφράζεται στο χώρο των πανεπιστημιακών, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το 9ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) των πανεπιστημίων. Η επιδίωξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ («Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης» - ΚΙΠΑΝ) και των «ανανεωτών» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ («Αριστερή Μεταρρύθμιση» - ΑΡΜΕ) να στηθεί αποκλειστικά ένα ...«συνέδριο κάλπης», διευκολύνθηκε ουσιαστικά από τη «Συσπείρωση», την ετέρα («επίσημη») παράταξη του ΣΥΝ στην ομοσπονδία.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής συνεδρίαζε η Εκτελεστική Γραμματεία που είναι υπεύθυνη για τη νομιμοποίηση των συνέδρων, εξετάζοντας ενστάσεις για κάποιους συλλόγους, που με βάση τον κανονισμό της ΠΟΣΔΕΠ δε θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν. Κι ενώ η απόφαση που πάρθηκε τελικά το βράδυ της Παρασκευής (με την πλειοψηφία που είχε η «Συσπείρωση» στη Γραμματεία) ήταν η μη νομιμοποίηση αυτών των αντιπροσώπων, το ...πρωί του Σαββάτου το προεδρείο του συνεδρίου - που εκλέγεται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της συζήτησης - βάζει εκ νέου θέμα νομιμοποίησης των συγκεκριμένων συλλόγων, με τη συναίνεση της «Συσπείρωσης» που μέσα σε μια νύχτα άλλαξε στάση!

Η ΔΗΠΑΚ παραιτήθηκε από το προεδρείο καταγγέλλοντας το παράτυπο της διαδικασίας (αφού το θέμα της νομιμοποίησης κρίνεται από τη Γραμματεία πριν την έναρξη του συνεδρίου κι όχι από το ίδιο το συνέδριο), αλλά και την ουσία της, που σήμαινε ότι: Με τη συναίνεση της «Συσπείρωσης» νομιμοποιήθηκαν τελικά περί τους 30 και πλέον συνέδρους, οι οποίοι (στην πλειοψηφία τους πρόσκεινται στο μπλοκ των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ των αναδιαρθρώσεων) άλλαζαν τη σύνθεση του σώματος.

Ετσι, η «συζήτηση» περί των νομιμοποιήσεων τράβηξε μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου! Με τη συναίνεση, δε, όλων των υπόλοιπων δυνάμεων - πλην της ΔΗΠΑΚ - τις λίγες ώρες που απόμειναν το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, έγιναν κάποιες τοποθετήσεις χωρίς να γίνει ούτε ουσιαστική συζήτηση, ούτε ψηφοφορία πάνω στα πλαίσια των δυνάμεων για τον απολογισμό και για το πρόγραμμα δράσης της ομοσπονδίας. Με πρόταση όλων των άλλων δυνάμεων - πλην της ΔΗΠΑΚ - κατατέθηκαν δεκάδες ψηφίσματα αντί για προγράμματα δράσης, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν καν να συζητηθούν, να μην υπάρχουν αποφάσεις και τελικά το συνέδριο να λειτουργήσει ως ...«κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τη νέα διοίκηση. Μάλιστα, η ψηφοφορία για τη νέα Διοικούσα Επιτροπή άρχισε πριν καν τελειώσουν οι διαδικασίες της συζήτησης και των ψηφοφοριών για τη μελλοντική δράση της ομοσπονδίας!

Τελικά για τη Διοικούσα Επιτροπή ψήφισαν 287 από τους 310 συνέδρους, έναντι 205 που είχαν ψηφίσει στο προηγούμενο συνέδριο.

Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 34 ψήφους και 4 έδρες στη Διοικούσα Επιτροπή από 42 ψήφους και 7 έδρες που είχε.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαβαν: ΚΙΠΑΝ 80 ψήφους και 9 έδρες στη Διοικούσα Επιτροπή (από 31 και 5 αντίστοιχα), «Συσπείρωση» 72 και 8 (από 78 και 13), ΑΡΜΕ 54 και 6 (από 26 και 4), Ανεξάρτητη Κίνηση της Ιατρικής 28 και 3 (δεν είχε κατέβει στο προηγούμενο συνέδριο), Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών 12 και 1 (από 17 και 3 ) και Κίνηση μελών ΔΕΠ ΕΜΠ 7 και 1 (από 6 και 1). Σημειώνουμε ότι στο προηγούμενο συνέδριο είχαν κατέβει και δυο σχήματα που δεν κατέβηκαν φέτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα σημαντική ενίσχυση για τη ΔΗΠΑΚ(2024-02-06 00:00:00.0)
Ξεκίνησε χτες το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ(2013-02-02 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ(2011-01-18 00:00:00.0)
Αποχωρήσεις από τη «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών»(2009-04-10 00:00:00.0)
Στηρίζει πλήρως την κυρίαρχη πολιτική(2009-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ