Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αντιδραστικές θέσεις σε φανταχτερό περιτύλιγμα

Με εκδηλώσεις διαφημίζει το ΠΑΣΟΚ τις θέσεις του για την Παιδεία, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου για την εκπαίδευση

Με το σύνθημα - δόλωμα «δημόσια δωρεάν παιδεία υψηλής ποιότητας για όλους», το ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζει αυτό το διάστημα τις θέσεις του για την Παιδεία τις οποίες έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Στο πλαίσιο αυτό, το περασμένο Σάββατο παρουσιάστηκαν οι βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την πρόσβαση στην ανώτατη, βασικά σημεία των οποίων είναι: Πανελλαδικές εξετάσεις εντός του λυκείου, «εθνικό απολυτήριο που θα αποτελεί διαβατήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», καθορισμός από κάθε σχολή των μαθημάτων και του συντελεστή βαρύτητας για την επιλογή των φοιτητών και κατάθεση συγκεκριμένου ποσού για κάθε φοιτητή στη σχολή όπου εισάγεται. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ «δένει» με το ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επιλέγει το ίδιο τους φοιτητές του, με κριτήρια που υπαγορεύονται από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, όπως το ποσό που θα πάρει το ίδρυμα ανάλογα με τον αριθμό των εισακτέων...

Διαπιστευτήρια υπέρ των κοινωνικών «διαλόγων»

Διαπιστευτήρια στην άρχουσα τάξη έδωσε χτες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπέρ των κοινωνικών «διαλόγων» και έχει κάθε πρόθεση να συμμετέχει στα τραπέζια όπου καλούνται οι εργαζόμενοι να διαπραγματευτούν τη χασούρα. Με τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας για την Παιδεία, έκανε ακόμα μια φορά ξεκάθαρο, ότι η μη συμμετοχή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο διάλογο για το εξεταστικό που ξεκίνησε χτες έχει χαρακτήρα καθαρά επικοινωνιακό καθώς εκείνο που προσπαθεί είναι να διασώσει το «αγωνιστικό» προφίλ που επιχειρεί να παρουσιάσει. Γι' αυτό προφανώς και υπογραμμίζει ότι «στον ουσιαστικό διάλογο εμείς είμαστε πάντα παρόντες, καταθέτουμε με ευθύνη τις προτάσεις και τις θέσεις μας (...) είμαστε στη διάθεση του κ. Μπαμπινιώτη να τις καταθέσουμε και προσωπικά στον ίδιο».

Εξάλλου, οι τρεις άξονες των προτάσεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε διαφοροποιούνται από την ατζέντα που έχει διαμορφώσει η ίδια η κυβέρνηση: «Πάγωμα» του νόμου - πλαισίου και αποδοχή των προτάσεων των Συγκλήτων (ακόμα και χτες ο υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι υπέρ σε τροποποιήσεις που ζητούν οι Πρυτάνεις), αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία (το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ «τάζουν» ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και «ελεύθερη» πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση (που είναι και το θέμα του «διαλόγου» της κυβέρνησης...).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ